Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Markstrid
  • Teman: Friluftsliv, IT/elektronik, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
3/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som eldledningssoldat ingår du i en eldledningsgrupp. Gruppens uppgift är att stötta andra grupper, exempelvis artillerisoldater, med att pricka ut sina mål. Det gör du genom att ta ut koordinater, riktning, avstånd och höjddifferens för var motståndaren befinner sig. Resultatet av dina mätningar kan sedan användas för att beräkna hur artilleri, granatkastare eller stridsflyg ska användas.

Du använder särskilda hjälpmedel, så kallade eldlednings- och observationsinstrument, för att ta ut koordinaterna men tar också hjälp av karta, kikare och kompass.

Som eldledningssoldat är du noggrann, initiativrik och arbetar med hög precision. Du jobbar i alla väder och miljöer, ofta under lång tid. Du är uthållig och kan förflytta dig långa avstånd med tung packning.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , ,

Om utbildningen

Utöver ditt arbete som eldledningssoldat utbildas du i en särskild inriktning.

Som förare ansvarar du för att både köra och vårda din grupps fordon eller stridsfordon.

Du kan även vara eldledningssoldat i stridsfordon. Som besättningsmedlem i stridsfordon deltar du i arbetet med att lokalisera och lägesbestämma fientliga mål.

Du kan också utbildas till stridssjukvårdare. Då får du lära dig att ansvara för gruppens förebyggande sjukvård, samt att stödja gruppchefen med att omhänderta skadade.

 

Vanliga frågor om Eldledningssoldat

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till eldledningssoldat

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär