Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Flygvapnet, Ledning, Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Matlagning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
1/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som kock ska du laga mat åt ditt eget eller andra förband. Du arbetar i ett restaurang- eller storkök, en byssa eller i någon form av fältkok. Ett fältkok är ett tillfälligt kök som kan bestå av en container alternativt ett släp, där du har tryckkokare, stekbord, kärl och annan köksutrustning.

Du ansvarar för både hantering och förvaring av livsmedlen. Du ska också kunna testa vatten och se om det är tjänligt för matlagning eller för att kunna drickas. Om vattnet inte kan drickas, så kan du rena det.

Jobbet kan vara fysiskt tungt då det i vissa fall är stora mängder livsmedel som ska flyttas. Emellanåt kan det också vara stressigt, eftersom förseningar till varje pris måste undvikas.

En kock jobbar aldrig ensam

Ett absolut krav är att du kan jobba i grupp. För att hinna och lyckas måste alla i gruppen vara samkörda och trivas med att arbeta tillsammans. Lagarbetet och samvaron leder ofta till en bra sammanhållning.

Att vara kokgruppchef

Som gruppchef är det din uppgift att leda och fördela arbetet. Du kommer också planera matsedlar och göra beställningar. Om det är något som går fel så är det upp till gruppchefen och gruppen att lösa problemet.

Att vara gruppchef innebär att du bedriver ledarskap på gruppnivå. Det är därför viktigt att du har en personlig mognad och vågar fatta beslut samt agera.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-15 mån
  • Utbildningsplatser: , , , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

19 aug 2024

Sista dag för inskrivning 21 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Alla kockar är soldater i grunden. Det betyder att du får lära dig att stå och gå i uniform, hantera ditt vapen och strida med din grupp.

Du får en grundläggande utbildning i matlagning. Även om det inte är något krav kan det vara meriterande om du läst hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet eller arbetat i ett storkök tidigare.

Du utbildas i livsmedelssäkerhet och matlagning i storkök med den utrustning som finns i våra fältkök. Du lär dig att planera matsedlar, köpa in livsmedel och dessutom få kunskaper inom närings- och hygienlära. Detta är något som du har daglig användning av för att få en säker och anpassad mat för de som ska äta.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk och bedrivs i både klassrum samt utomhus, och kan även komma att bedrivas på en annan ort under en längre period. Du kan också komma att bli utbildad på att köra och underhålla gruppens lastbil.

Kokgruppchefens utbildning är lite längre

Du som ska bli kokgruppchef läser förutom grundutbildningen en gruppchefsutbildning. Din roll är att planera och leda kokgruppen i dess dagliga arbete

Min väg till kock

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär