Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Ledning, Logistik
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Matlagning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
1/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Ditt främsta uppdrag som kock är att laga mat åt ditt eget eller andra förband. Du arbetar i ett restaurang- eller storkök, eller i någon form av fältkok – ett tillfälligt kök utomhus som byggs av en container – där du har tryckkokare, stekbord, kärl och annan köksutrustning.

Du ansvarar för både hantering och förvaring av livsmedlen. Du ska också kunna testa vatten för att se om det är lämpligt att använda till matlagning och om det är drickbart. Du ska även kunna rena vatten om det behövs.

Du kommer få laga stora kvantiteter mat, 200–400 portioner, i både vanlig miljö samt fältmiljö. I vissa fall kan det till och med handla om större mängder på upp till 2 000 portioner. Det kan även behövas specialkost till varje måltid, vilket kan innebära extra planering och arbete.

Jobbet kräver att du är i god fysisk form samt att du är stresstålig. Du ska bland annat kunna lyfta ett kärl på 35 liter med vatten och hålla dig till ett tidsschema.

Som kock jobbar du aldrig ensam. Du och din grupp kommer arbeta nära tillsammans och lagarbetet brukar leda till en mycket bra sammanhållning och stämning i gruppen.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

14 sep 2020

Sista dag för inskrivning 09 aug 2020

21 sep 2020

Sista dag för inskrivning 17 aug 2020

26 jul 2021

Sista dag för inskrivning 26 jun 2021

09 aug 2021

Sista dag för inskrivning 12 jul 2021

23 aug 2021

Sista dag för inskrivning 23 jul 2021

20 sep 2021

Sista dag för inskrivning 20 aug 2021

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Under utbildningen kommer du få kunskaper inom området näringslära och hygien. Denna kunskap är något som du har daglig användning av i köket för att hantera både ditt arbete och maten rätt, så att det är säkert för både dig och dem som ska äta.

Det är en fördel om du har en kockutbildning i grunden och är bra på matlagning.

Min väg till kock i armén

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Ett antal tester som genomförs av Rekryteringsmyndigheten för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Anställning

Du börjar arbeta i Försvarsmakten, men fortsätter hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Fortsatt karriär