Snabbfakta om befattningen

1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Att arbeta som ubåtskock är varierande. När du är i land planerar du det kommande arbetet i byssan, köket på båten, och genomför olika utbildningar. Du arbetar självständigt och svarar mot fartygschefen.

Som ny kock på ubåt har du en mer erfaren kock som ser till att du kommer in i tjänsten på ett bra sätt. Till sjöss lagar du lunch, middag och nattmat i ubåtens lilla kök. Utöver matlagningen är du också delaktig i sjukvårdsarbetet ombord på ubåten.

Arbetet till sjöss innebär flera serveringar varje dag. Det finns max två kockar ombord, men oftast bara en, vilket gör att du snabbt utvecklas inom såväl kockens som köksmästarens roll.  Du vänjer dig också snabbt vid att utföra ditt arbete i ett trångt utrymme.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10 mån
  • Utbildningsplatser:
Kommande utbildningsstarter

19 aug 2024

Sista dag för inskrivning 21 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Som ubåtskock för du i din kockutbildning lära dig om logistik och förplägnadstjänst. Det innebär att planera och laga mat i storkök för hela besättningen. Du lär dig att sköta och underhålla dina arbetsverktyg och livsmedelsutrymmen. Mycket av arbetet handlar om planering, att matsedlar, livsmedelsinköp och energiberäkna näringsmässigt balanserade menyer.

Utöver detta får du också en sjukvårdsutbildning. 

Det är en klar fördel (men inget krav) om du har en restaurangutbildning eller restaurangerfarenhet i grunden.

Min väg till ubåtskock

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär