Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Logistik
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fordon/maskiner, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som motorcykelordonnans undersöker du okänd mark och vägar samt transporterar personal, material och information. Du leder ofta de militära förbanden under transport tillsammans med de övriga i din transportgrupp.

Du måste underhålla din fysiska styrka och uthållighet för att orka köra genom svår terräng under lång tid. Samtidigt som du underhåller din motorcykel så att den aldrig havererar.

Utöver din vanliga stridsutrustning bär du som motorcykelordonnans även motorcykelutrustning och uniform gjord av tåligt material.

Du måste vara beredd att bära övrig materiel som behöver transporteras i ryggsäck, eftersom det inte alltid får plats på pakethållaren.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Utbildningens första skede syftar till att lära dig att vara soldat i Försvarsmakten. Du lär dig om krigets lagar, grundläggande exercis, hur du bär din uniform, säkerhet och vapenhantering och strid. Det tar ungefär åtta veckor.

Under din befattningsutbildning får du lära dig att hantera ditt fordon, allt i från att köra, tanka samt att vårda så att den är funktionsduglig även efter din utbildning. Du kommer också att utbildas som förare i olika klimat och terräng.

Det sista skedet går ut på att låta dig öva och utbildas tillsammans med andra enheter vid ditt förband.

Min väg till motorcykelordonnans

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär