Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Logistik
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: IT/elektronik, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som systemtekniker hanterar du alla de elektroniska systemen. Du gör rutinmässiga kontroller på olika system i din verksamhet och så länge allt fungerar ägnar du dig åt förbyggande underhåll. Du arbetar tillsammans med ett systemtekniskt befäl som har huvudansvar för systemen. Du arbetar bland annat med att uppgradera ett systems mjukvara, rensa luftfilter i fläktsystem eller testa så att alla system fungerar.

I din roll som tekniker kan det bland annat vara du som kommer på nya lösningar om ett system går sönder. Du ska veta vilka alternativa system som kan användas och hur du löser vissa problem. Du övar också genom att en annan tekniker hittar på ett fel, exempelvis ta bort ett kretskort, och sedan leta reda på var felet sitter.

Som tekniker behöver du vara social och snabbt kunna lösa konflikter som uppstår, detta för att kunna skapa ett bra arbetsklimat. 

Din roll som systemtekniker kommer innebära att du till en början får en grundläggande soldatutbildning där du lär dig hur du ska bära din uniform, hantera ditt vapen, leva och verka i skogen. Du kommer också få en grundläggande stridsutbildning. Du kommer också få en fordonsutbildning. Efter du lärt dig alla grunder påbörjas befattningsutbildningen. Sista perioden av utbildningen består utav större övningar där du och din grupp ska lösa er uppgift med större fokus på eget ansvar.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 12-15 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

Utöver att du får de grundläggande soldatkunskaperna som krävs kommer du att läsa kurser bland annat inom ellära, signalskydd, sambandssystem som Radio180 och systemteknik. Kurserna du läser kommer att variera beroende på vilken inriktning inom systemteknik du utbildar dig mot. Vad du specialiserar dig till under din utbildning beror på vilket förband du är på.

Du kan exempelvis utbildas i Boden som tekniker för artillerisystemen eller i Halmstad som tekniker på luftvärnssystemen. Du får lära dig göra kontroller och underhåll på systemen. Upptäcks det ett fel får du felsöka och vara med och reparera felet.

Utbildningen ger dig en bred kompetens inom det tekniska arbetsområdet.

 

 

 

Vanliga frågor om Systemtekniker

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till systemtekniker

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär