Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Ledning
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: Extrema utmaningar, IT/elektronik, Naturvetenskap
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som driftsoldat eller informationssystemsoldat arbetar du med att upprätta ledningssystem vid en bataljons- eller brigadstabsplats. Det innebär att du kopplar ihop systemet, startar det och ser till att det fungerar över tid.

Ledningssystem är olika typer av sambands- och informationssystem. Du kan arbeta med radiosystem, datoriserade nätverk och kraftförsörjning.

Du leds av driftledaren som är tekniskt ansvarig för att ledningssystemet fungerar. Driftledaren kommer att stötta dig i dina uppgifter.

Även om ledningssystem är ditt huvudområde kommer du vara behjälplig i att upprätta bataljons- eller brigadstabsplatsen i stort. Det kan innebära att stötta med allt ifrån att resa tält till att koppla ihop sambandssystem.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
  • Ger behörighet för: Driftledare

Om utbildningen

Utbildningens första skede syftar till att lära dig att vara soldat i Försvarsmakten. Du lär dig om krigets lagar, grundläggande exercis, hur du bär din uniform, säkerhet och vapenhantering och strid. Det tar ungefär åtta veckor.

Under din befattningsutbildning får du lära dig hantera all teknik du kommer använda i din befattning som driftsoldat eller informationssystemsoldat. Du utbildas i grundläggande sambandstjänst och radiosignalering, samt upprättande, drift och användning av materielsystem och it.

Utbildningen bedrivs i ett högt tempo och om du har ett intresse för it och data kan det underlätta för din del.

Resterande tid av grundutbildningsåret ägnas åt att utveckla och befästa de kunskaper och färdigheter du behöver för att kunna krigsplaceras i ett förband efter utryckning.

Driftsoldat, driftledningsbiträde eller informationssystemsoldat?

Beroende på vilket förband du genomför din grundutbildning med värnplikt på kan din befattning ha olika namn. Det kan bero på att du ibland specialiseras på det som är en relevant förmåga på förbandet du utbildas på – vilket innebär att arbetsuppgifterna kan skiljas sig åt.

Min väg till driftsoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär