Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén, Underrättelse/säkerhet
  • Arbetsområden: Underrättelse
  • Teman: Extrema utmaningar, Friluftsliv, Problemlösning, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
4/5
Fysisk
2/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Din främsta uppgift som underrättelsesoldat är att ta reda på information om motståndaren. Din grupp tar sig till fots eller med transport till det område ni ska verka inom. Ni spanar dolt från en punkt eller under förflyttning. Informationen ni inhämtar ligger till grund för beslut högre upp.

Du och din grupp kan lösa uppgifter bakom fiendens linjer. Det kan exempelvis vara att frita personer som tagits gisslan, slå ut broar eller andra viktiga samhällsfunktioner. Din tjänst är då samma som för en jägarsoldat.

Dina kunskaper och färdigheter ska kunna användas för internationella fredsbevarande insatser. När du inte övar dig i din befattning jobbar du med vanliga soldatuppgifter, exempelvis vård av din personliga utrustning och fysisk träning.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

För att bli underrättelsesoldat behöver du först ha genomfört en grundutbildning med värnplikt.

När du blivit antagen utbildas du i alla utrustning du kommer att använda. Det är bland annat kommunikationsutrustning och optisk materiel (som kikare och bildförstärkare) så att du kan arbeta även i mörker.

Din befattning är unik i din grupp, du blir alltså gruppens specialist på ett visst område. I varje grupp finns befattningarna sjukvårdare, prickskytt, signalist och fältarbetssoldat. Beroende på vilket område du ska fokusera på ser din utbildning lite annorlunda ut.

Min väg till underrättelsesoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Befattningsutbildning

Du får en befattningsspecifik utbildning där du får bekanta dig med din befattnings uppgifter och utrustning.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär