Ditt arbete i luften är krävande. Grunden för att utveckla dina färdigheter är övning och åter övning. Därför flyger du regelbundet, dels i skarp verksamhet men även i övningar både i Sverige och internationellt.
Tiden på marken ägnas åt planering och utvärdering av flyguppdrag, varvat med idrottspass på arbetstid för att du ska hålla dig i god fysisk form.
Du blir aldrig fullärd i ditt yrke utan utvecklar hela tiden dina förmågor, både i luften och på marken, såväl nationellt som internationellt.
Dina flyguppdrag kommer att variera beroende på vilket flygsystem du är utbildad i men den internationella arenan är en naturlig del av transportflygpilotens arbetsfält.
Du kommer ha en viktig uppgift som pilot i uppdrag som last- och persontransporter, luftburen signalspaning eller att bistå människor som befinner sig i krigs-, kris-, eller nödsituationer.
Under de första åren är du styrman med ett nära samarbete med befälhavaren, kaptenen. Senare har du själv möjlighet att bli kapten. Du ingår i det team som utgör transportflygbesättningen. Teamets uppgifter kan vara att transportera materiel, personal eller att framföra något av de plan som arbetar med signalspaning och underrättelseinhämtning.
I oroshärdar utomlands med mindre möjligheter till planeringsstöd av flyguppdragen ställs din improvisationsförmåga på prov. Utmaningarna är spännande och bidrar till din personliga utveckling. Ett stabilt psyke och god fysik är av yttersta vikt.
Efter ett antal år i yrket kommer du ha möjlighet att arbeta som flyginstruktör. Om du anses lämpad har du även möjlighet att ytterligare kompetensutveckla dig mot en befattning inom divisionsledningen, där du är med och påverkar utvecklingen av verksamheten. Du jobbar då med långsiktig planering och framförhållning – samtidigt som du fortfarande flyger kontinuerligt.