Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsingenjör

Foto: Karin Frost

Helikoptrar, stridsflygplan, fartyg och stridsvagnar – Försvarsmakten har en mängd tekniskt kvalificerad materiel. Som försvarsingenjör arbetar du med systemen genom olika faser – utveckling, vidmakthållande och avveckling. Du har även möjlighet att fortsätta med utveckling och anskaffning av Försvarsmaktens kvalificerade system vid Försvarets materielverk (FMV).

ARBETSPLATSEN

Under de första åren av din karriär kommer du att arbeta vid något av Försvarsmaktens förband. Du kommer att delta i insatser såväl nationellt som internationellt.

Efter några års erfarenhet kommer du att kunna arbeta vid Högkvarteret eller vid Försvarets materielverk (FMV) i Stockholm. Drygt hälften av alla försvarsingenjörer arbetar vid Högkvarteret eller FMV.

TEKNISKT KVALIFICERADE SYSTEM I UTMANANDE MILJÖER

Du kan jobba som chef, utbildare eller specialist inom armén, marinen, flygvapnet, logistik och ledning.

Utbildning

Som försvarsingenjör har du både en militär och en civil utbildning som officer och civilingenjör. Du kan bli antagen till utbildning som försvarsingenjör först efter det att du avlagt examen till civilingenjör.

Försvarmakten rekryterar huvudsakligen civilingenjörer inom områdena data-, elektro-, maskin-, farkostteknik och teknisk fysik.

Under officersutbildningen får du bland annat grundläggande officers- och ledarutbildning. Det ingår också utbildning i taktik, krigsvetenskap och teknisk tjänst. Utbildningen täcker både freds- och i krigsförhållanden.

Om ansökan

Efter att ha gjort din ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester. Ansökan kan göras under eller efter genomförda studier vid teknisk högskola. 

Om du inte har någon tidigare militär utbildning börjar du med att genomföra en militär grundutbildning innan du påbörjar officersutbildningen. Läs mer om militär grundutbildning.

Hör av dig om du har frågor

Har du frågor om ansökan till försvarsingenjör är du välkommen att mejla till Försvarsmaktens tekniska skola: fmts-rekrytering@mil.se

Är du intresserad av att bli flygingenjör kan du kontakta fs-stod-pers@mil.se.

Ta ett jobb som flygingenjör – studera färdigt som anställd

Du som påbörjat en ingenjörsutbildning har möjlighet färdigställa dina studier som anställd flygingenjör.

Du blir anställd som flygingenjör och börjar med att komplettera dina studier mot civilingenjör. Förutsättningen är att du läst minst 180 högskolepoäng och att du klarar pilottesterna. Du studerar och får lön från Försvarsmakten. Därefter genomgår du särskild officersutbildning (SOFU) och pilotbildning i Försvarsmaktens regi.

Du som är utbildad pilot i Försvarsmakten kan också studera till ingenjör som en ordinarie arbetsuppgift. Förutsättningen är att du läst minst 180 hp på en ingenjörsutbildning. Du slutför din utbildning parallellt med tjänstgöring på flygflottilj för att upprätthålla din flygförmåga.

Hitta lediga tjänster

MITT FÖRSVARSMAKTEN HÅLLER DIG UPPDATERAD

Skapa en profil och få uppdateringar om Försvarsmakten och om jobb- och utbildningsmöjligheter.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.