Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsingenjör

Som ingenjör i Försvarsmakten ansvarar du för underhåll, förvaltning och utveckling av våra system. Du är civilingenjör i uniform och agerar länken mellan teknik och taktik för att bidra till Sveriges försvar.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Första helikopterflottiljen visar upp helikopter 14-systemet.

Dubblera din examen

Som försvarsingenjör är du både civilt utbildad ingenjör och militärt utbildad officer. Du kommer att ställas inför uppgifter med komplexa system i krävande miljöer där kombinationen av din ingenjörskompetens och ditt taktiska kunnande som officer blir framgångsfaktorn.

Det finns gott om utvecklingsmöjligheter. Du kan fortsätta inom ingenjörsprofessionen där du är med och utvecklar Försvarsmaktens olika system. Du får också möjlighet att växa i rollen som chef med en högre teknisk systemförståelse.

Ingenjör på marken eller i luften?

Enkelt beskrivet finns det två olika sätt att arbeta som ingenjörer på i Försvarsmakten – som försvarsingenjör eller som flygingenjör i aktiv flygtjänst. Här kan du lära dig mer om skillnaden.

Ansök direkt

Pilottester (för dig som vill bli flygingenjör)

Flygingenjör i aktiv flygtjänst

Kombinera dina ingenjörskunskaper med pilotyrket. Vi söker dig som påbörjat eller slutfört en civilingenjörsutbildning. Förutsättningen är att du läst minst 180 högskolepoäng ingenjörsstudier och klarar pilottesterna.

Att jobba som flygingenjör i aktiv flygtjänst

Som flygingenjör i aktiv flygtjänst arbetar du på en unik arbetsplats, med den absolut senaste tekniken. Med din kompetens som både ingenjör och pilot påverkar du flygvapnets drift, teknik, taktik och säkerhet och blir en viktig resurs i försvaret av Sverige.

Du utvecklar Försvarsmaktens operativa förmåga och fungerar som en länk mellan Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV).

Din vardag präglas av teamkänslan ute på någon av våra flygdivisioner där tempot är högt och där du dagligen omsätter din tekniska kompetens i den praktiska flygtjänsten.

Kontakta oss

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss via fs-stod-pers@mil.se.

Hur blir jag flygingenjör i aktiv flygtjänst?

Du som läst minst 180 högskolepoäng av en ingenjörsutbildning blir anställd och börjar med att komplettera dina studier mot civilingenjör. Om du tagit en civilingenjörsexamen påbörjar du en särskild officersutbildning (SOFU) vid Militärhögskolan Karlberg under ett år. Därefter läser du Försvarsmaktens pilotutbildning.

Om du inte genomfört en grundutbildning börjar din SOFU med en sex månader lång militär grundkurs. Du får lön under studietiden.

Ansök till pilottesterna
Magnus, Flygingenjör

Möt Magnus – Flygingenjör i aktiv flygtjänst

Hur är det egentligen att arbeta som ingenjör och pilot i en och samma tjänst? Och vad gör en flygingenjör i aktiv flygtjänst?

Läs intervjun med Magnus som jobbar som flygingenjör i aktiv flygtjänst.

Försvarsingenjör

För dig som är civilingenjör främst inom områdena data-, elektro-, maskin-, farkostteknik eller teknisk fysik.

Att jobba som försvarsingenjör

Som försvarsingenjör arbetar du med försvarsmaktens tekniska system genom olika faser – utveckling, vidmakthållande och avveckling. Du kan jobba som chef, utbildare eller specialist inom armén, marinen, flygvapnet, logistik och ledning.

Under de första åren av din karriär kommer du att arbeta vid något av Försvarsmaktens förband. Du kan komma att delta i insatser såväl nationellt som internationellt.

Efter några års erfarenhet kommer du att kunna arbeta vid Högkvarteret eller vid Försvarets materielverk (FMV) i Stockholm. Drygt hälften av alla försvarsingenjörer arbetar vid Högkvarteret eller FMV.

Kontakta oss

Har du frågor om ansökan till försvarsingenjör? Kontakta oss på Försvarsmaktens tekniska skola via fmts-rekrytering@mil.se.

Hur blir jag försvarsingenjör?

För att bli försvarsingenjör behöver du ha tagit en civilingenjörsexamen och klarat antagningstesterna till officersutbildningen.

Om du inte genomfört en grundutbildning börjar du med en sex månader lång militär grundkurs.

Efter det läser du en särskild officersutbildning (SOFU) och får bland annat grundläggande ledarutbildning.

Hitta lediga tjänster

Du hittar alla våra lediga ingenjörstjänster på sidan lediga jobb. Kom ihåg att hålla koll på vilka tjänster som kräver en ingenjörsexamen.

Till lediga jobb

Vanliga frågor

Mitt Försvarsmakten håller dig uppdaterad

Skapa en profil och få uppdateringar om Försvarsmakten och om jobb- och utbildningsmöjligheter.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.