På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Undervattensstrid

Foto: Rebecka Signäs/Försvarsmakten

Radar, periskop och torpeder. Uppgifterna i detta arbetsområde syftar till insatser under vattenytan. Tjänsterna kan vara placerade i en ubåt eller på ett fartyg.

Särskilda tester för ubåtspersonal

För att jobba på ubåt behöver du genomföra extra tester vid ansökan. Det är för att säkerställa att du inte har några medicinska hinder för att kunna arbeta på en ubåt. Testerna ger dig en rättvis bild av hur det är att jobba på en ubåt.

Lär dig mer med Mitt Försvarsmakten

Undrar du hur det är att jobba ombord en ubåt? Eller vilken befattning som passar dig mest? Genom att skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Befattningar

KARLSKRONA 20140404. Dokumentation av befattningar på U-båten HMS Södermanland för Försvarsmaktens rekryteringsweb.
Sonarofficer

Sonarofficerens huvuduppgifter är att leda sonaroperatörernas arbete och att organisera sonartjänsten ombord på fartyget.

KARLSKRONA 20130208

Sonaroperatör ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Sonaroperatör

Som sonaroperatör är sonaren din huvudtjänst. Din arbetsplats kan vara antingen ombord på en ubåt, en korvett, ett minröjningsfartyg, en bevakningsbåt, eller en helikopter. Sonaroperatörstjänsten på de olika plattformarna påminner om...

KARLSKRONA 20130208

Motortekniker på HMS Uppland.
Första ubåtsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. 365 dagar om året står ubåtar och andra delar av förbandet i ständig beredskap för att övervaka och skydda Sveriges intressen, över, på och under ytan.
Första ubåtsflottiljen är beläget vid Örlogshamnen i Karlskrona och tillhör Karlskronas garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Sonaroperatör ubåt

Som sonaroperatör har du ibland din arbetsplats på 100 meters djup. Du ingår i en besättning på 25–30 personer.  Till sjöss är din huvuduppgift att styra ubåten. Genom sonaren är du ubåtens ögon och öron. När du arbetar vid sonaren sitte...

Besättning på 4. sjöstridsflottiljens HMS Ven.
Sjöofficer

Som sjöofficer med sjökrigsvetenskaplig profil arbetar du inom marinen med huvudsaklig uppgift att försvara Sveriges kust mot intrång, kränkningar och angrepp.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.