Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Undervattensstrid
  • Teman: Fartyg/hav, IT/elektronik, Naturvetenskap, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
3/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som sonaroperatör är sonaren din huvudtjänst. Det går ut på att hämta information ur vattenvolymen, vilket du kan göra på två sätt. Antingen letar du efter motorbuller eller propellerljud med hjälp av passiva sonarer. 

Du kan också sända ut en ljudpuls och sedan lyssna på hur den låter när den studsar mot olika hinder. Då använder du dig av aktiva sonarer.

Befattningen har två inriktningar: minröjning och ubåtsjakt. Efter att du påbörjat din grundutbildning inriktas du mot någon av dessa beroende på förbandens behov, utbildningsmöjligheter samt eget önskemål.

Inriktning minröjning

Som sonaroperatör med inriktning minröj arbetar du i fartygets stridsledningscentral inom området undervattensstrid. Du tolkar aktiv sonarbild och hanterar allt från undervattensfarkoster till minsvepningsmateriel. 

Befattningen finns ombord våra minröjningsfartyg.

Inriktning ubåtsjakt

Som sonaroperatör ubåtsjakt tjänstgör du främst med arbetsuppgifter i fartygets stridsledningscentral inom området undervattensstrid och delområdet ubåtsjakt. Arbetsuppgifter som ingår i befattningen innebär hantering av fartygets undervattenssensorer och vapen inom undervattensarenan.

Befattningen finns ombord korvett typ Visby och Gävle.

Övriga uppgifter

Sonartjänsten är bara en del av tjänsten som sonaroperatör. Som sjöman är du också en del av manöverorganisationen ombord, och står utkik tillsammans med signalmatroserna på signalbryggan.

Du kommer också att stå som skytt vid olika närförsvarssituationer, antingen med automatkarbin eller kulspruta. Du ingår i skyddstjänstorganisationen och kan rycka in vid en eventuell brand, grundstötning eller personskada.

 

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

19 aug 2024

Sista dag för inskrivning 21 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Oavsett inriktning så genomför du din befattningsutbildning vid Sjöstridsskolan i Karlskrona.

I slutet av din värnplikt genomförs en sex veckor lång förbandsutbildning ombord  ett fartyg där du får en fartygspecifik befattningsutbildning. Du utbildas även för att kunna ingå i en säkerhetsbesättning.

Oavsett inriktning kommer du även att lära dig grundläggande navigering (nautisk behörighet N10), optisk signalering samt få ett Begränsat radiooperatörscertifikat. I utbildningen ingår även att lära sig hantera kulspruta.

Inriktning minröjning

Huvudfokuset för inriktningen minröjning är utbildning i undervattenstridsmiljön och hur du agerar som operatör på aktiv minröjningssonar. Du kommer få grundläggande kunskap om hur minor fungerar och hur sjöminröjning går till.

Utbildningen är till stor del teoretisk och praktiska moment sker i skolans simulatorer.

Inriktning ubåtsjakt

Även denna inriktning fokuserar på utbildning i undervattenstridsmiljön men med fokus på hur du arbetar som operatör vid en aktiv ubåtsjaktsonar. Utbildningen är till stor del teoretisk och praktiska moment sker i skolans simulatorer.

Min väg till sonaroperatör

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär