På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

“JAG VAR REDO FÖR EN STÖRRE UTMANING”

Kaula har alltid velat vara en del av Försvarsmakten, en arbetsplats där hon känner att hon kan göra skillnad i samhället. I dag jobbar hon som yrkesinformatör och svarar på frågor om jobb och utbildning i Försvarsmakten.

Efter studenten testade Kaula på en rad olika yrken och arbetsplatser. Samtidigt hade ett intresse för Försvarsmakten, och en vilja att få bidra till ett starkare försvar, börjat växa fram. När Kaula var 23 år var hon fast besluten att nästa steg i karriären var en grundutbildning med värnplikt.

– Jag var på en plats i livet där jag kände att något saknades och var hungrig efter en större utmaning. Då sökte jag frivilligt till en grundutbildning. Jag berättade inte för någon utan åkte bara dit och gjorde testerna. Jag hade förberett mig både mentalt och fysiskt för att klara testerna på prövningen. Jag skulle bara komma in!

Kaula var 11 år när hon kom till Sverige. Mycket av hennes bakgrund och uppväxt har haft en stor påverkan på vem hon är i dag och vad hon vill i livet. Hon ville dra nytta av sina erfarenheter och bidra med dem i sitt engagemang inom Försvarsmakten. 

Kaula genomförde sin grundutbildning som skyttegruppbefäl, vilket innebär att leda en grupp på sex till åtta soldater.

– Det var tufft under grundutbildningen, det kan jag inte förneka. I början var det fysiskt utmanande. Men man blir starkare efter ett tag och vänjer kroppen vid utmaningar, som att bära tungt och vara utomhus i kyla.

Kaulas familj var orolig till en början, dels för att de själva har upplevt krig men även för att de hade en bild av att kvinnor inte hör hemma i försvaret. Stödet fick Kaula istället från kollegor och vänner.

– Det var lite jobbigt att sakna stödet hemifrån. Det som gjorde allt mycket lättare var mina vänner i Försvarsmakten. Gruppen blir otroligt sammansvetsad efter flera månader av att utbildas och bo tillsammans.

Under utbildningen fick Kaula utvecklas som person och hon lärde känna sina styrkor och svagheter.

– Man tror ofta sämre om sig själv. Grundutbildningen visade mig att jag klarade en hel del som jag inte trodde, både ensam och i grupp. Jag har lärt mig att man är stark själv, men ännu starkare tillsammans.

Efter genomförd grundutbildning spenderade Kaula några år i det civila arbetslivet. Men hon kände sig inte riktigt hemma och ville istället återvända till Försvarsmakten, antingen som soldat eller med en civil tjänst.

Kaula jobbar i dag som yrkesinformatör och svarar bland annat på frågor om jobb- och utbildningsmöjligheter i Försvarsmakten, via telefon, mejl och sociala medier. Hon jobbar även med inkluderingsfrågor i syfte att bland annat fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund ska vilja bli en del av försvaret.

– Jag ser en stor möjlighet för självutveckling och jag vill även bidra till att fler kvinnor med liknande bakgrund ska våga ta steget och göra en grundutbildning med värnplikt.

Träffa Kaula och andra från Försvarsmakten

Vi finns på plats på årets Saco-mässor. Kom förbi vår monter och lär dig mer om livet i Försvarsmakten. 

Möt oss på Saco-mässan

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.