På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Använd din kompetens i en annorlunda vardag

Med en fungerande hälso- och sjukvård har vi förmågan att försvara allt det som gör Sverige till Sverige.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Försvarsmakten behöver dig som är legitimerad hälso - och sjukvårdspersonal, och som är beredd att att ge våra soldater och sjömän kvalificerad vård var de än befinner sig. Du utrustas, utbildas, och förbereds för att klara uppgifter i fredstid, under väpnad konflikt, i händelse av kris och katastrof samt vid nationella och internationella insatser. Du arbetar på hel- eller deltid och behöver inte ha någon militär bakgrund - vi ger dig den utbildning du behöver.

Sjukvårdare från Mali05 övar hela sjukvårdskedjan.

Sjukvård i Försvarsmakten

Jobba hos oss

I Försvarsmakten hittar du samma yrkesroller som i din vardag, vår vardag ser bara lite annorlunda ut. Oavsett om du deltar i en insats under väpnad konflikt eller arbetar hemma på ditt förband, är du alltid mentalt och fysiskt förberedd för extrema och oförutsägbara situationer. Med modern utrustning och kvalificerade, erfarna medarbetare blir du en viktig del av vår väl fungerande hälso- och sjukvård.

Fördelarna med ett arbete inom Försvarsmakten

Vi behöver din civila kompetens! I utbyte erbjuder vi dig ett arbete som skiljer sig från mängden. Du får möjlighet att utvecklas som människa och professionellt. Förutom militära utbildningar kan du få tillgång till eftertraktade trauma- och försvarsmedicinska utbildningar.

Som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom Försvarsmakten väljer du om du vill arbeta hel- eller deltid, nationellt eller internationellt, kliniskt eller till exempel med stabstjänst eller utbildning. Som deltidsanställd i Försvarsmakten behåller du din civila arbetsgivare som huvudarbetsgivare men arbetar hos oss enligt ett uppgjort schema, med rätt till tjänstledighet från din ordinarie arbetsgivare.

Alla soldater och sjömän måste ha goda militära kunskaper. Det gäller även dig som legitimerad. Har du ingen militär erfarenhet ser vi till att du får den kunskap och utbildning som behövs för att du skall kunna skydda dig själv, din enhet och era patienter.

Våra krav

Du måste vara svensk medborgare, uppfylla fysiska och medicinska krav för militär grundutbildning och tjänstgöring i våra insatsförband, vara godkänd i säkerhetsprövningen, ha god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska (tal och skrift) samt vara beredd att tjänstgöra både nationellt och internationellt.

Utöver detta ställs specifika krav för olika kategorier. Läs mer under befattningslänkarna nedan.

Befattningar

Sjukvårdsövning, anestesiläkare och kirurger under operation .

Läkare

Som läkare behandlar du, inom din specialitet, skadade, sjuka och utmattade.

Sjukvårdsgrupp förflyttar skadad soldat på bår.

Sjuksköterska

Som sjuksköterska behandlar du, inom din specialitet, skadade, sjuka och utmattade.

Veterinär under Försvarsmedicinscentrums krigsförbandsövning, 2018.

Veterinär

Som veterinär jobbar du med förebyggande åtgärder mot medicinska hot. Det innebär exempelvis smittskyddsfrågor som infektionsförebyggande åtgärder.

Lunchdags på Underhållskompaniet ur 191 mekaniserade bataljonen. I fält är det viktigt att fortsätta sköta hygienen.

Övning Vintersol genomförs 5-10 februari 2016 med fokus på anfall- och fördröjningsstrid i vintermiljö. Målet är att öva brigadförmåga, brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband i området runt Boden.
Övningen har totalt cirka 1000 deltagare från åtta förband. Dessa är Norrbottens regemente, Skaraborgs regemente, Artilleriregementet, Göta ingenjörregemente, Ledningsregementet, Helikopterflottiljen, Markstridsskolan och Försvarsmaktens logistik. Vintersol är den stora förberedelseövningen inför Cold Response som genomförs i Norge i början av mars 2016.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör jobbar du bland annat med livsmedel, vatten, hälsoskydd, smittskydd, avfall och miljö. Allt för att underlätta att soldaten håller sig frisk.

Tandläkare.

Tandläkare

Som tandläkare behandlar du olika typer av akuta tandvårdsproblem, samt genomför i vissa fall mindre kirurgiska ingrepp.

apotekare, fomedC, försvarsmedicincentrum, forsvarsmedicincentrumm aurora17, fältsjukhus, sjukvård

Apotekare

Som apotekare i Försvarsmakten är du ansvarig för att skadade, sjuka och utmattade kan få de läkemedel de behöver oavsett var de befinner sig.

Skadad soldat får vård.

Biomedicinsk analytiker

Som biomedicinsk analytiker jobbar du med att analysera humana prover i fältsjukhusets laboratorium. Du utför analysen, bedömer den och lämnar resultatet till ansvarig läkare. Du kan arbeta på deltid. Ingen militär bakgrund behövs.

LEDIGA JOBB

Här hittar du alla lediga jobb inom hälso- och sjukvård.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kontakta oss

Vill du veta mer om vår verksamhet eller har du några frågor? Enklast når du oss genom medicinalrekrytering@mil.se eller 072-181 15 28.

Vår uppgift

Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Försvarsmedicincentrum förser Försvarsmakten med kvalificerade medarbetare inom verksamhetsområdet hälso- och sjukvård. Alla soldater och sjömän har rätt till kvalificerad sjukvård, oavsett var de befinner sig. Därför rekryterar vi civila specialister.

Vita praeponitur

Försvarsmedicincentrums valspråk är latin och betyder livet främst.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.