På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Meteorolog i Försvarsmakten

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Försvarsmeteorolog vid Blekinge flygflottilj, F 17.

Allt från temperaturskillnader i atmosfären till salthaltsvariationer i havet kan påverka Försvarsmaktens verksamhet och utrustning. Som försvarsmeteorolog bedömer du hur väder och vind påverkar pågående och planerad verksamhet.

Att arbeta som försvarsmeteorolog

Arbetet som militär meteorolog är till stor del likt den civila rollen – fast spetsigare. Du gör inte bara väderprognoser, utan också bedömningar om hur vädret påverkar Försvarsmaktens verksamhet.

Som meteorolog i Försvarsmakten har du både en civil universitetsexamen och en officersutbildning med taktisk eller operativ inriktning.

Med din kombination av civil och militär kompetens bidrar du med beslutsunderlag i form av bedömningar om vädrets inverkan på militära operationer.

Du kan läsa mer om jobbet i befattningsguiden.

Så ansöker du

För att bli försvarsmeteorolog ansöker du via lediga jobb. Du kan ansöka före, under eller efter genomförda universitetsstudier i meteorologi.

Alla som ansöker behöver göra antagningstester i form av fysiska, medicinska och psykologiska tester.

Till våra lediga jobb

Gör en intresseanmälan

Hittar du ingen ansökan till försvarsmeteorolog just nu kan du lämna en intresseanmälan eller ställa frågor till Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum, METOCC, via ledr-metocc-utbavd@mil.se. Vi tar löpande emot intresseanmälningar.

Så kan väder och vind påverka vår verksamhet

Temperatur- och salthaltsvariationer i haven påverkar hur ljud färdas i vatten, vilket är viktigt att ha koll på vid ubåtsjakt.

Höjdvindar är avgörande för fallskärmshoppare men påverkar mycket annat, som exempelvis artilleri.

Luftfuktighet på hög höjd kan ge upphov till kondensationsstrimmor som i sin tur kan avslöja var ett flygplan befinner sig.

En vanlig dag för Henrik, försvarsmeteorolog

Henrik Sjöman är försvarsmeteorolog på Skaraborgs flygflottilj, F 7.

Som försvarsmeteorolog levererar han väderprognoser och bedömningar om hur vädret påverkar Försvarsmaktens verksamhet.

Henrik Sjöman Försvarsmeteorolog

Mitt Försvarsmakten håller dig uppdaterad

Skapa en profil och få uppdateringar om Försvarsmakten och om jobb- och utbildningsmöjligheter.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.