Utbildningsofficer till Försvarsmaktens personskydd

Om tjänsten

Är du en driven specialistofficer som vill arbeta med att utbilda och träna högt motiverade personskyddsoperatörer i strid, sjukvård och samband? Vill du vara med och utveckla personskyddet  i Försvarsmakten? Då passar rollen som personskyddskoodinator dig perfekt!

1.Militärpolisbataljonen är ett krigsförband med huvuduppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet inom Försvarsmakten. Bataljonens uppgifter kan delas in i tre övergripande typer:

 • Säkerhetsoperationer, ex personskydd, eskort samt bevakning.
 • Ordningsoperationer, ex bevaka, patrullera samt genomsöka.
 • Stödoperationer, ex trafikreglera, evakuera samt utbilda.

13.Personskyddsskvadron är en av bataljonens resurser för insatsverksamhet. Uppgiften personskydd genomförs genom förebyggande och hindrande åtgärder syftandes till att skydda individers liv, hälsa och integritet mot aktörsdrivna hot, icke aktörsdrivna hot och olyckor. Beslutsvägarna är korta och förbandet kan sättas in med kort varsel. Insatser förekommer regelbundet både nationellt såväl som internationellt.

Personskyddsoperatörer är särskilt uttagna, utbildade och utrustade för att kunna verka i högriskmiljö med små enheter. God planering, sekretess och operationssäkerhet är väsentligt för att skapa goda förutsättningar att möta hot och risker. För att möta verksamhetens krav karakteriseras verksamheten vid skvadron i hög grad av personlig färdighetsträning såsom närkamp, skytte och insatsspecifika förberedelser.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Du kommer att tjänstgöra vid personskyddsskvadronens utbildningsgrupp och vara direkt underställd skvadronchefen men arbetsledas av utbildningsfanjunkaren. I utbildningsgruppen finns flertalet kompetenser inom områden som fordonstjänst, sjukvårdstjänst, vapen-/skjututbildning, samband, funktionsspecifik stridsteknik mm.

Gruppen ansvarar för genomförande och samordning av all utbildningsverksamhet inom skvadronen. Härvid innefattas även samverkan med många nationella och internationella samarbetspartners. Gruppen ansvarar även för utveckling av teknik och metod samt materiel.

Det dagliga arbetet kommer innefatta en hög grad av självständigt arbete. Arbetet utgörs främst av kompetensutveckling och vidmakthållande utbildning av skvadronens personal genom övningar i större och mindre skala samt intern och extern utbildningsverksamhet. Utöver detta kommer du vara med i projekt för att utveckla funktionen mot framtidens krav och utmaningar. Likaså kommer du utgöra ett stöd till skvadronchefen som expert inom din specialkompetens.

Tjänsten kräver att du är vid god fysisk hälsa då du förväntas jobba i olika miljöer, med högt tempo med skiftade arbetstider. Tjänsten kan innefatta tjänsteresor utomlands och kan innefatta perioder av bortavaro.

Du behöver inte ha arbetat med personskydd tidigare.

KRAV

 • Körkort B
 • Godkänd militär grundutbildning (GMU, GU eller värnplikt)
 • Specialistofficersexamen
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och i skrift (svenska och engelska)
 • Ej allergisk mot hund
 • Uppfyller FM fysiska standard grundnivå

Personliga egenskaper

Du ska vara en kompetent instruktör med god pedagogik och med hög förmåga till att lära ut dina kunskaper. Förmågan att fatta sunda beslut, samarbetsförmåga samt målmedvetenhet är mycket viktiga egenskaper. Vidare är personlig mognad, stresshantering, flexibilitet och att vara lösningsorienterad viktiga egenskaper. Vi ser även att du har förmåga att anpassa dig till individuella skillnader. Utöver detta behöver du snabbt kunna ställa om från lugnare arbetsuppgifter till att lösa uppgifter med högt tempo. Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är grundläggande. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande

 • Specialkompetens inom sjukvård (t.ex. leg sjuksköterska), samband, telekrig eller RPAS
 • Genomförd livvaktsutbildning inom Försvarsmakten eller Säkerhetspolisen
 • Erfarenhet av internationella insatser
 • Militära förarbevis
 • Specialistofficersutbildning med inriktning Ledning, Markstrid, Säkerhetsförband eller Underrättelse
 • Militärpolis alternativt polis
 • Arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten eller annan myndighet som av arbetsgivaren bedöms aktuell och relevant.

Välkommen med din ansökan senast 2024-08-04.

Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Övrigt

Tillsvidareanställning.
Sysselsättningsgrad: Heltid
Lönesättning: Individuell
Arbetsort: Kungsängen
Militär befattning; OR-6 eller OR-7
Tjänsteresor förekommer
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse

Om rekryteringen

Samtliga ansökningar behandlas i konkurrens med övriga sökande och efter skvadronens behov. Efter urval kommer kandidater som anses lämpliga kallas på arbetsintervju.

Ansökningen kan komma att inkludera online-baserade tester.

För information om rekryteringsprocessen och befattningarna kontakta: lg-1mpbat-psa@mil.se ange ”Rekrytering” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
OFR/S Kenneth Hartikainen
OFR/O Orry Finnermark
SEKO Thomas Klasson
SACO Johan Gillemyr
Samtliga nås via växeln: 08-584 540 00

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 17 juni 2024
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-08-04

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan