Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Tre inriktningar - 1000 möjligheter

Det är i huvudsak dina intressen och din förmåga som avgör vad du kan göra, Försvarsmakten erbjuder många möjligheter. Du har tre huvudinriktningar att välja mellan — soldat/sjöman, officer/reservofficer och civil tjänst. Inom varje inriktning finns det flera olika vägar. Det går också att kombinera en militär tjänst med en annan sysselsättning.

Soldat och sjöman

Som soldat eller sjöman kan du tjänstgöra i armén, marinen, flygvapnet eller Hemvärnet i en mängd olika befattningar. Arbetsuppgifterna varierar stort mellan de olika befattningarna men gemensamt är att du arbetar i grupp och tar ett stort eget ansvar. Soldater och sjömän deltar i insatser och övningar i Sverige och utomlands.

För att bli soldat eller sjöman börjar du med att göra en grundutbildning. 

Läs mer om grundutbildningen

Officer, specialistofficer och reservofficer

Det som skiljer officer och specialistofficer åt är främst arbetsuppgifter och utbildning. Som officer är du oftast chef med ett övergripande ansvar. Som specialistofficeren är du expert inom ett särskilt område och sjömannens eller soldatens närmaste befäl. Du stöttar även officerare i att leda verksamheten.
Inom båda inriktningarna kan du vara reservofficer som innebär att du tjänstgör på deltid. Det innebär att du har en annan huvudsyssla och tjänstgör i Försvarsmakten under kortare eller längre perioder. 

För att bli officer läser du officersprogrammet i sex terminer. För att bli specialistofficer läser du specialistofficersutbildningen i tre terminer.

Läs mer om dina möjligheter som officer

Om officer

Om du tjänstgör som...

Officer eller specialistofficer

Kan du tjänstgöra på...

Heltid

Du har tillsvidareanställning och uppsägningstid enligt anställningsavtal.

Om du tjänstgör som...

Reservofficer

Kan du tjänstgöra på...

Deltid

Du tjänstgör under en tid för att sedan gå tillbaka till ditt ordinarie arbete eller studier. Hur mycket du tjänstgör bestäms i en tjänstgöringsplan.

Civil

Omkring en tredjedel av alla anställda i Försvarsmakten har civila tjänster. Som civilanställd kan du arbeta med allt från administrativa tjänster inom ekonomi, personal, logistik, utbildning och information till tjänster inom teknik, vård och service. Försvarsmakten behöver såväl förrådspersonal som ingenjörer och läkare.

Även som civilanställd kan det bli aktuellt för dig med insatser utomlands.

Läs mer om: 

Civil tjänstgöring

Om du tjänstgör som...

CIVIL ELLER SPECIALIST MED MILITÄR GRAD

Kan du tjänstgöra på...

Heltid

Du har tillsvidareanställning alternativt en tidsbegränsad anställning och uppsägningstid enligt anställningsavtal.