Din huvudsakliga uppgift som sjuksköterska i Försvarsmakten är att rädda liv, ofta tillsammans med en läkare men också att vara med på och hålla i övningar och utbildningar.
Olika inriktningar
Du kan arbeta som anestesisköterska eller operationssjuksköterska i ett OP-lag. Som anestesisjuksköterska kan du också ingå i en lätt traumagrupp som är en mer rörlig enhet.
Som intensivvårdssjuksköterska tar du hand om patienter som behöver vård efter exempelvis en operation.
Ambulanssjuksköterskor jobbar i en ambulans och som distriktssköterska jobbar du tillsammans med en allmänläkare på förbandsplatsen (en vårdcentral).
Röntgensköterskor tar hand om och sköter röntgenutrustning samt jobbar med bilddiagnostik. Det finns även några få befattningar för grundutbildade sjuksköterskor.
I ditt jobb kan du komma att arbeta vid en stationär plats för daglig sjukvård (en så kallad förbandsplats), på ett fältsjukhus, eller ingå i en lätt traumagrupp eller sjukvårdsgrupp som till exempel följer med ett patrullerande kompani.
”Jag valde att bli reservofficer för att kunna vara med och påverka, och för att kombinera min civila kompetens som specialistsjuksköterska med det militära intresset.”
Michael Ihrman, reservofficer och anestesisjuksköterska. Tjänstgjort i Afghanistan och vid två insatser ombord på HMS Carlskrona