Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Jägare
  • Teman: Extrema utmaningar, Friluftsliv, Problemlösning, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
5/5
Fysisk
2/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
5/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du och din grupp transporteras med flygplan för att kunna släppas från hög höjd och ljudlöst glida mot det område ni ska verka i. Du hämtar information genom fast eller rörlig spaning på barmark och i vintermiljö.

Fast spaning innebär att ni dolt spanar från en och samma plats mot ett eller flera objekt, till exempel en vägkorsning eller brobyggnad.

Rörlig spaning innebär att ni spanar medan ni förflyttar er och kan pågå under flera dygn. Kanske spanar ni mot en byggnad från olika håll.

Underrättelsematerialet ni inhämtar kommer att ligga till grund för beslut på högre nivå och kan vara avgörande för en positiv händelseutveckling.

Som fallskärmsjägare kommer du under ett flertal gånger bedriva fast spaning i upp till tre veckor och ofta under mycket extrema förhållanden. 

Den grupp du tillhör måste också kunna lösa kvalificerade stridsuppgifter långt bakom fiendens linjer – området där fienden befinner sig. Som fallskärmsjägare arbetar du oftast i grupp eller i så kallade stridspar, två och två, aldrig enskilt. Dina kunskaper och färdigheter kommer även att kunna användas för internationella fredsbevarande insatser.

När du inte övar dig i din befattning är tjänsten som vanligt för en soldat, det vill säga du vårdar din personliga utrustning och tränar fysiskt så att både du och din utrustning är i topptrim inför nästa insats.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 12 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

Fallskärmsjägare är en befattning du kan söka efter att ha genomfört en militär grundutbildning. Du kommer att genomgå krävande tester innan du blir antagen.

Du kommer att utbildas i att använda olika typer av kommunikationsutrustning och optisk materiel som kikare och bildförstärkare, som gör att du kan lösa dina spaningsuppgifter även i mörker.

Du kommer att få en befattning som är unik för den grupp som du verkar i, vilket innebär att du blir gruppens specialist på just det området.

Vanliga frågor om Fallskärmsjägare

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till fallskärmsjägare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär