Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Jägare
  • Teman: Extrema utmaningar, Friluftsliv, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
5/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som jägarsoldat är dina arbetsuppgifter att strida offensivt, spana, spränga konstruktioner och minera områden. Du kan till exempel spana och kartlägga motståndaren, för att senare kunna slå ut en radiomast och därmed deras kommunikation.

Du ingår i en jägargrupp som arbetar självständigt, ofta i svårtillgängliga eller känsliga områden. Alla i gruppen har specialistkompetens inom en inriktning: signalist, förare, prickskytt, stridssjukvårdare, vapenspecialist eller gruppchef.

Din vardag som jägarsoldat består till största delen av att öva tillsammans med din grupp. Det är viktigt att ni alltid har hög beredskap.

Er jägargrupp ska kunna ta sig långa sträckor till fots, på skidor eller i mindre patrullfordon. Ni kan också transporteras i stridsfordon, helikoptrar och flygplan. Gruppen ska även kunna korsa vattendrag med er utrustning.

Kraven på personalen är högre än i de flesta andra befattningar. Jägarbataljonen i Arvidsjaur är specialiserad på insatser i arktiska och subarktiska vinterförhållanden.

Som jägarsoldat arbetar du främst i Sverige men kan även delta i internationella insatsområden.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser: ,
Kommande utbildningsstarter

26 jun 2023

Sista dag för inskrivning 21 maj 2023

21 aug 2023

Sista dag för inskrivning 16 jul 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Ett mål du har under utbildningen är att lära dig att klara av dina uppgifter i varierade miljöer som sträng kyla, mörker eller under fysiskt svåra förhållanden. 

Därför tränas du både fysiskt och mentalt. Du övar för att fungera i ett klimat där temperaturen kan vara under 40 minusgrader.

Min väg till jägarsoldat

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär