På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Jägare

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Jägarsoldaternas specialitet är strid, spaning och underrättelseinhämtning bakom fiendens linjer. De har varken tung utrustning eller tunga vapen men är duktiga på rörlighet och uthållighet.

Experter på fallskärmshopp

Fallskärmsjägarnas utbildning liknar till stor del de övriga jägarnas, med undantaget att de utbildas till experter på att hoppa fallskärm.

Fördelen med fallskärmshopp är att gruppen kan transporteras med flygplan och släppas från hög höjd, för att ljudlöst glida mot det område ni ska arbeta i.

Jobba vid kusten

Precis som fallskärmsjägarna är kustjägarna specialiserade inom ett område. De är utbildade i att arbeta i miljön där land möter vatten, längs med kusten och i skärgården.

Lär dig mer om jägarna

Med en profil i Mitt Försvarsmakten får du upptäcka det i Försvarsmakten som intresserar just dig. Vi ger dig tips på jobb- och utbildningsmöjligheter och du får möjlighet att träffa oss genom att bli inbjuden till våra event.

Skapa profil

Befattningar

Grundutbildning fallskärmsjägare
Fallskärmsjägare

En fallskärmsjägare inhämtar underrättelser om motståndaren genom fast eller rörlig spaning.

Kustjägare
Kustjägare

Kustjägare inhämtar information genom spaning bakom fiendens linje och utför sabotage.

Jägarsoldat

Som jägarsoldat utför du krävande uppgifter som exempelvis spaning och strid. Du ska kunna arbeta under svåra förhållanden och på svårtillgängliga platser.

Helikopterbesättnigar från första helikopterskvadron vid Kallax samövar Combat Search And Rescue, Personell Recovery och Combat Rescue med Flygbasjägarkompaniet vid F17 i Ronneby.
Den isolerade personen, isop, lgör sig synlig för helikoptern och undsättningsstyrkan inför Linkup. Isop intar en "non threatening position" för att visa för undsättningspatrullen att han inte är farlig genom att vända ryggen mot patrullen. De närmar sig sedan med försiktighet för att samverka och fastställa den isolerade personens identitet.
Flygbasjägare

En flygbasjägare kan ingå i en patrull om sex personer och en hund, och undsätter egen personal som hamnat i nöd.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.