Snabbfakta om befattningen

3/5
Fysisk
5/5
Teknisk
5/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som flygtekniker jobbar du med Försvarsmaktens största UAV-system, UAV 03. Du ingår i ett klargöringslag som består av flera tekniker och hjälpmekaniker.

Laget ser till så att UAV-systemet, med alla dess ingående delar, är redo att användas i alla lägen.

Du förbereder flygfarkosten inför uppdrag och tar hand om den efter uppdragen så att den är redo för ytterligare insatser. Det finns många olika komponenter i systemet som behöver underhåll. Precis som andra flygsystem är det av yttersta vikt att allt är i toppskick för att fungera utan friktioner.

Du följer noga arbetsinstruktioner och håller en så hög flygsäkerhet som möjligt. 

Du och ditt klargöringslag kan arbeta dag som natt, allt utifrån vad uppdraget kräver. Då en UAV kan skickas iväg från många olika platser kan din arbetsmiljö variera. Det kan handla om allt från minusgrader till sträng hetta.

UAV 03 har använts både internationellt (Afghanistan och Mali) samt nationellt. Att vara beredd på insatser både nationellt och internationellt är en förutsättning för att jobba med UAV 03.

Som flygtekniker på UAV 03 systemet är även strid en viktig del. Förbandet kan hamna i situationer då försvar av egen gruppering eller skydd under förflyttning är en stor och avgörande del.

Fordonstjänst är likaså en viktig del. Förbandet transporterar sig med flera olika tunga fordon, exempelvis lastbil. Detta blir därav ytterligare en del av tjänsten.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18 mån

Om utbildningen

För att bli flygtekniker UAV så behöver du ha genomfört en grundutbildning med värnplikt, samt utbildas för att intyga att du kan hantera systemet.

Du genomför periodisk utbildning inom allt från organisation till teknik och arbetar hela tiden med flygunderhåll för att hålla dina kunskaper uppdaterade.

Min väg till flygtekniker UAV

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär