Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet
  • Arbetsområden: Fältarbete
  • Teman: Flyg, Fordon/maskiner, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
4/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

En militär flygplats kräver hög beredskap inom räddningstjänst, flygfältsarbete och ammunitionsröjning. Det sammanfattas R3 och står för räddning, röjning och reparation.

Flygfältsarbete innebär att du i första hand är maskinförare. Du kan köra allt från en lastbil med släp på 24 meter till grävmaskiner, hjullastare och betong- och motorsågar.

Det är du som ser till att landningsbanan går att använda – oavsett väder, olyckor eller om flygplatsen blivit utsatt för attacker.

Om en olycka inträffar gäller det att vara snabbt framme för att städa och reparera. Under vinterhalvåret handlar det även om att röja snö så att planen kan starta och landa riskfritt.

Ammunitionsröjarens uppgift är att upptäcka och röja oexploderad ammunition, till exempel minor. Att leta minor kräver stort tålamod och noggrannhet.

Du utbildar andra soldater i minmedvetenhet, alltså grunderna för hur en upptäcker minor och andra farliga föremål. Ammunitionsröjare ska även vara beredda att ingå i den nationella ammunitionsröjningsberedskapen.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,

Om utbildningen

Utbildningens första skede syftar till att lära dig att vara soldat i Försvarsmakten. Du lär dig om krigets lagar, grundläggande exercis, hur du bär din uniform, säkerhet och vapenhantering och strid. Det tar ungefär åtta veckor.

Under nästa skede utbildas du i rollen som fälthållningssoldat. Du får utbildning i fälthållningstjänst och lär dig handskas med de maskiner du kommer att arbeta med.

Du lär dig att röja, spärra och blockera bansystemet. Du kan också få lära dig att reparera vägar.

Det sista skedet går ut på att låta dig öva och utbildas tillsammans med andra enheter vid ditt förband. Då får du fördjupa dig ytterligare i just din roll. Min väg till fälthållningssoldat R3

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär