På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Fältarbete

‍Fältarbete innebär att förändra terrängen på olika sätt, både för att försvåra för fienden men också för att underlätta för den egna verksamheten. Ammunitions- och minröjning är exempel på fältarbeten.‍ Fältarbeten utförs av ingenjörförband.

Arbeta med brobygge

En del av fältarbetet går ut på att bygga tillfälliga broar över vattendrag eller andra hinder.

Det finns både fasta och flytande brosystem. Ett flytande brosystem kan byggas upp till 100 meter och klarar tunga överfarter med stridsvagn och lastbilar med släp.

Säkra vägen fram

Att säkra en väg för dig och ditt förband kan ibland innebära att röja minor eller oexploderad ammunition.

Bygg broar med Mitt Försvarsmakten

Med en profil hos oss får du inte bara tips om jobb- och utbildningsmöjligheter. Du får även möjlighet att träffa Försvarsmakten genom att bli inbjuden till våra events.

Skapa profil

Befattningar

EKSJÖ 20120608
Ing 2 mottog de första exemplaren av Fältarbetsfordon 16T SP, fyrhjulsdriven, fram- och bakhjulsstyrd, som kan gräva, schakta och lyfta - och ta sig fram i imponerande 80 km/h. 21 stycken sådana tillförs 214. ingenjörkompaniet.
Motorredskapsförare

Som motorredskapsförare bygger du broar och vägar, förbereder mineringar och utför röjningsarbeten. Till din hjälp har du maskiner som lastbil, grävmaskin, hjullastare och bandschaktare.

20091209 EKSJÖ
Brosoldat under övning
Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten.
BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT FULLSTÄNDIG FOTOBYLINE ANGES
Brospecialist

Som brospecialist är du gruppchef för en bro- eller ingenjörsgrupp. Huvuduppgiften är att bygga broar för att säkerställa förbandets rörlighet, genom att ta sig över vattendrag och raviner.

20100524 EKSJÖ
Fältarbetsofficer/ingenjörofficer under övning
Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten.
Ingenjörofficer

Ingenjörofficeren är expert inom många områden och chef för en ingenjörpluton. Ingenjörofficeren planerar, utbildar och leder plutonen.

Under övning Våreld20 genomför värnpliktiga på P4 genomför sin slutövning och kadetter från markstridsskolan övar truppföring.
Specialistofficer vagnchef

Som specialistofficer och vagnchef ansvarar du i att utbilda andra i att använda, köra och sköta underhåll av vagnen.

Norge 20060316. Cold Response är namnet på övningen i Norge som omfattar tio länder med 10000 man ur alla stridskraftsslag och syftar till att öva NATO Response Force. Den svenska kontingenten omfattar 2000 man från LG, K3, I 19, Artreg, S1, MSS, T2 och SkyddC vilka underställs norska chefer under genomförandet. Många av operationerna under övningen kommer att genomföras i så kallade kustnära farvatten - gränslandet mellan land och sjö, samt i nära anknytning till vägar, övningsområden och befolkade områden.
Vagnchef stridsvagn & stridsfordon

Som vagnchef har du ansvar både för din vagn och din besättning. I ditt jobb ingår också att utbilda andra i att använda, köra och sköta underhåll av vagnen.

Räddningssoldat i Halmstad.
Räddningssoldat

R3 Räddningssoldatens uppgift är att rädda liv och utrustning i anslutning till en flygplats.

En grupp soldater från  214 ingenjörskompaniet  gräver gropar i marken för stridsvagnsminor.
Pionjärsoldat

En pionjärsoldats uppgift är att röja eller lägga ut minor samt att bygga befästningar eller övergångar över mindre vattendrag.

Försvarsmakten genomför en oanmäld beredskapskontroll strax norr om Kalix. Övningen omfattar cirka 700 soldater från olika arméförband.

Plutonchef ur Norrbottens regemente som deltar i beredskapskontrollen.
Bandvagnsförare

Som förare kör du antingen lastbil, bandvagn, personterrängbil, bärgningsbil, motorcykel eller terränghjuling. Du transporterar allt från meddelanden till tunga fordon. Du kan inrikta dig till trafiksoldat som bedömer vägars tillgänglighet, märker upp vägar och dirigerar trafik.

SWEDED EOD Exercise 2015.
Ingenjörsoldat/fältarbetssoldat

Som ingenjörsoldat eller fältarbetssoldat är du arméns multiverktyg. Med hjälp av materiel och verktyg löser du alla tänkbara problem som du eller ditt förband ställs inför.

Vintersol 2016 fortsätter. Efter lördagens inledande anfall upp mot Brännberg och Åkerholmen vände övningsspelet och på söndagförmiddagen var det dags för 42:a mekaniserade bataljonen ur Skaraborgs regemente att anfalla tillsammans med 212:e ingenjörskompaniet ur Göta ingenjörregemente.
Pionjärplutonchef

Du fokuserar först och främst på fältarbete. En arbetsuppgift kan också vara att leda arbetet med att bygga mindre broar. Du och din pluton tar er fram i terrängen med antingen stridsfordon eller bandvagnar. Som pionjärplutonchef är du e...

Ammunitionsröjare från EOD-team undersöker granat.
Ammunitionsröjningssoldat

En ammunitionsröjningssoldat ingår i en grupp som lokaliserar, identifierar och oskadliggör ammunition.

 LULEÅ 20130214
R3 officer ger order om hur insatsen ska genomföras

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekundersberedskap. Det innebär att en räddningsinsats mot flygplanet ska påbörjas inom 90 sekunder efter larm om att en olycka har inträffat
R3-specialistofficer

R3-specialistofficerens uppgift är att rädda liv och utrustning och se till att flygplatsen kan hållas i drift vad som än händer. R3 betyder räddning, röjning och reparation.

Tisdagen den 26 september avslutades kustförsvarsoperationen i Aurora 17. Den svenska brigaden lade in en högre växel för att sätta stopp för fiendens framfart.

Soldater ur ingenjörkompaniet söker igenom mineringen innan det är dags för ingenjörbandvagnen att bana väg för de stridande förbandens anfallsrörelse.
Ammunitionsröjningsofficer

Som ammunitionsröjningsledare är det din uppgift att oskadliggöra explosiva föremål för att göra ett område säkert att vistas i.

150130 Snöröjning på Luleå Kallax flygplats.
Fälthållningssoldat R3

Som fälthållningssoldat R3 ser du till att landningsbanan går att använda – oavsett väder, olyckor eller om flygplatsen har varit utsatt för attacker.

En färja är byggd och bogserbåtarna är redo att ta över hjullastaren till bortre strand.
Brosoldat

Som brosoldat upprättar du tillfälliga broar över vatten eller andra typer hinder. Du ser till att på ett säkert sätt ta över trafiken, under alla tider på dygnet och alla typer av väderförhållanden.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.