Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Militär grundutbildning

Försvarsmaktens grundutbildning är helt unik och öppnar för flera möjligheter i Försvarsmakten. Du kommer dessutom att få erfarenheter som du bär med dig resten av livet.

Grundutbildningen är både praktisk och teoretisk. Under perioden kommer du att öka din självinsikt, växa som människa och bli en bättre lagspelare – lärdomar du har nytta av både i och utanför Försvarsmakten.

Alla som genomför militär grundutbildning från och med 1 januari 2018 omfattas av lagen om totalförsvarsplikt.

Fyra saker värda att veta
1
Grundutbildningen inleds med GMU som pågår i tre månader.
2
Därefter fortsätter du med en befattningsutbildning i en till åtta månader. Tiden varierar beroende på vilken befattning du är antagen till.

"En kväll hade vi avslut­ningsmid­dag i fält till­sam­mans med befä­len. Vi satt vid brasan och snac­kade, det var väldigt avslapp­nat och trev­ligt."

Lucas Lima

Efter genomförd grundutbildning har du utvecklat:

Personlig mognad Du har lärt känna dina styrkor och svagheter och utvecklat ditt konsekvenstänkande.

Förstå en uppgift och lösa den Du tar initiativ och löser utmaningar på ett strukturerat sätt, ensam och tillsammans med andra.

Att prestera och leverera under press Du kan prestera i stressade och pressade situationer, ensam och tillsammans med andra.

3
För att ansöka krävs det att du är svensk medborgare och minst 18 år.
4
Du som redan har genomfört värnplikt eller GMU med godkända betyg har möjlighet att direkt söka till en befattningsutbildning, lediga jobb eller till Hemvärnet.

Jag lärde mig mycket på ett personligt plan. Mognade och fick bättre självförtroende.

Michaela Holmér

Jag blev mer ödmjuk och insåg att det är min prestation här och nu som räknas.

Håkan Martin

Vägen till tjänstgöring i Försvarsmakten

3 månader
GMU

Din karriär i Försvars­mak­ten börjar med att du genom­för grund­ut­bild­ning. Den inleds med Grundläggande militär utbildning (GMU) som pågår i tre månader. 

1-8 månader

Efter GMU fort­sät­ter du grundutbildningen med en befattningsutbildning. Längden beror på vilket område du utbildar dig inom. 

Tjänstgöring/Officersstudier

Efter grundutbildningen kan du fortsätta som anställd soldat/sjöman alternativt som hemvärnssoldat. Du kan också ha möjlighet att studera vidare till officer. 

Utbildningstiden varierar

Ansök till grundutbildning

Karriären i Försvarsmakten börjar med en grundutbildning.

ansök
Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.