Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Jägare
  • Teman: Extrema utmaningar, Fartyg/hav, Friluftsliv, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
5/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
5/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som kustjägare kan du befinna dig bakom fiendens linje för att spana eller genomföra sabotage. Du hämtar information genom spaning både med och utan hjälp av tekniska hjälpmedel.

Du kan hantera en mängd olika vapen och kan strida i många tänkbara miljöer. Du kan även använda tyngre vapen och genomföra sprängning. Gemensamt för alla kustjägare är omfattande utbildning i spaning och strid. Du kommer bland annat att lära dig hantera kamerasystem, olika vapensystem samt andra metoder för att lösa förbandets uppgifter.

Du ingår i en av kustjägarnas grupper där det finns möjlighet för dig att söka till olika befattningar som exempelvis UAV-operatör, jägarsjukvårdare, fältarbetare, signalist, båtbesättning, skarpskytt. Du kan också vidareutbilda dig mot andra jobb inom kustjägarna såsom attackdykare, förhörsledare eller prickskytt.

Du som kustjägare utgör en viktig del i ett elitförband och jobbet genomförs både nationellt och internationellt. Du övar, tränar och utbildas både på hemmabasens kustnära område samt nationellt och internationellt för att kompaniet ska kunna lösa tilldelade uppgifter i en mängd olika miljöer.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 12 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

För att bli kustjägare behöver du ha genomfört en grundutbildning med värnplikt. Förutsatt att du uppfyller antagningskraven och blir antagen kan du sedan påbörja en kustjägarutbildning. Utbildningen är 40 veckor lång och genomförs varje höst.

Min väg till kustjägare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Kustjägarutbildning

10 månader

Du läser Kustjägarutbildningen vid Amfibieregementet.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär