På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

STARK GEMENSKAP PÅ GU-F

Mattias är soldat i 11:e Gränsjägarbataljonen i östra Norrbotten. Han har nyligen genomfört sin grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) – Vi blev väldigt sammansvetsade i gruppen! 

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 kände Mattias från Kalix att det var dags att söka sig till Hemvärnet. Tanken hade kommit och gått genom åren efter att hans värnplikt inte blev av på grund av nedskärningar i försvaret under tidigt 2000-tal.

– En kollega på jobbet är med i Hemvärnet, han hjälpte mig att komma igång och vi diskuterade mycket. Det var skönt att kunna ställa frågor om befattningarna till honom, säger Mattias.

Sagt och gjort, Mattias ansökte till signalist eftersom han alltid haft ett intresse för radio och samband. När han var yngre var han aktiv i Försvarsutbildarnas ungdomsförbund och höll på med radio där.

GU-F för alla som saknar militär bakgrund 

Eftersom Mattias saknar en militär utbildning behövde han först genomföra GU-F, en så kallad grundläggande soldatutbildning för frivilliga. GU-F-utbildningarna anordnas av de frivilliga försvarsorganisationerna i samarbete med Försvarsmakten. Mattias gick utbildningen via FRO (Frivilliga radioorganisationen) eftersom målet var att bli signalist i Hemvärnet.

Utbildningen pågick i 14 dagar och schemat innehöll allt från värdegrund och soldatregler, till personlig utrustning, vapenhantering och första hjälpen. Deltagarna fick också lära sig att sätta upp en förläggning, resa tält, laga mat och släcka bränder.

– Det är väldigt intensivt med långa dagar och fullspäckat schema från morgon till kväll. Det var fantastiskt roligt vilket gjorde allt mycket lättare. Alla var väldigt motiverade och gruppen bestod av blandade specialistbefattningar, säger Mattias.

Han förklarar att utbildningen innehöll en bra mix av teori och praktisk tillämpning. Majoriteten av tiden lades på praktiska moment och repetition av dem. Hela andra veckan var vigd åt vapentjänst, något som Mattias berättar var utmanande för de allra flesta.

Skarp inlärningskurva under vapenhanteringen 

– Det är väldigt mycket att lära sig, man måste vara på tå hela tiden. Det hjälper om man har erfarenhet från vapen innan, en del hade det och andra inte. Du får en riktigt skarp inlärningskurva.

Mattias lyfter fram Försvarsmaktens skickliga instruktörer som fanns där och stöttade hela tiden, alltid med ett tydligt säkerhetstänk som gjorde alla i gruppen trygga. Han säger också att gemenskapen snabbt blev stark och fortfarande håller i sig.

– Vi blev väldigt sammansvetsade när vi hjälpte varandra i alla moment. Vi startade en gruppchatt under utbildningen där vi fortsatt har kontakt. Vi skriver om hur det går med våra vidareutbildningar, tips och trix, tankar och funderingar. Några har jag blivit nära vän med, det är jätteroligt.

När Mattias får frågan om vad som var mest minnesvärt från GU-F:en svarar han: 

– Slutövningen, när allt vi övat på föll på plats. Det var stort att gå från att vara helt civil, till att genomföra de här två intensiva veckorna och bli soldat. Jag har lärt mig otroligt mycket. Slutövningen under två dygn var ett kvitto på att vi klarat det.

Utöver GU-F har Mattias också deltagit på ett hemvärnsintro med sitt förband. Nu väntar en befattningsutbildning i tre steg innan han kan titulera sig signalist i Hemvärnet.

 

Mattias tips till dig som ska genomföra GU-F

  • Träna med ryggsäck 
    Din personliga utrustning och ditt vapen väger en del. Öva på att gå med tung ryggsäck. Konditions- och styrketräning är också bra.  
  • Gå gå gå
    Det är mycket stå och gå under GU-F:en. Se till att gå in kängorna ordentligt innan. 
  • Preppa med förstudier
    Lägg ordentligt med tid på förstudierna som man gör inför GU-F.

Bli specialistsoldat i
Hemvärnet

Hundförare, bandvagnsförare, signalist eller fältkock? För dig som saknar militär bakgrund finns en rad specialistbefattningar att välja på i Hemvärnet. Det är de frivilliga försvarsorganisationerna som håller i utbildningarna. Läs mer om våra specialistbefattningar via länken.

Specialistbefattningar

Möt fler av våra soldater

Möt Emma, Ellen, Lorenzo och flera andra av våra soldater som berättar hur det är att vara aktiv i Hemvärnet.

Fler intervjuer

Mitt Försvarsmakten

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information direkt från oss.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.