På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Jobba med tekniken som aldrig får stanna

Du behöver inte ha militär bakgrund för att kunna göra skillnad i Försvarsmakten. Har du teknikbakgrund, viljan att göra en insats och viljan att utmana dig själv både professionellt och som människa? Välkommen att upptäcka ditt nästa jobb i Försvarsmakten.

En värld av möjligheter

Som tekniker i Försvarsmakten kan du jobba både praktiskt och teoretiskt och utvecklingsmöjligheterna är många. Förutom att du får möjlighet att jobba med utrustning och arbetsuppgifter utöver det vanliga får du chansen att kombinera teknikeryrket med det militära, vilket öppnar upp flera karriärmöjligheter. Dessutom är du en viktig del av att se till att all teknik fungerar som den ska. För utan tekniker stannar Försvarsmakten.

Upptäck allt du kan göra

Vi har behov av flera olika sorters kompetenser inom teknik. Därför kan vi erbjuda ett brett utbud av roller där du kan utvecklas och växa. Både professionellt och som människa.

Tekniker

Som tekniker underhåller och säkerställer du att våra system och vår utrustning fungerar som den ska.

Två soldater i uniform sitter på varsin sida om en rund satellitskiva som står ute i terrängen

Mekaniker

Som mekaniker lagar och underhåller du allt från stridsvagnar till kanoner. Du stöttar och utbildar andra soldater på samma materiel.

20181027 Norge

Fartygen HMS Nyköping och HMS Karlstad går in i hamnen i Kristianssund för att bunkra bränsle och mat.

The corvettes HMS NYKOPING and HMS KARLSTAD enter KRISTIANSUND harbour to replenish. 


TRJE 18 är en av Natos största övningar och genomförs huvudsakligen i Norge. Totalt deltar ca 40 000 soldater, 10 000 fordon, 130 flygplan och 70 fartyg. Sverige deltar med 2500 soldater, åtta Jas Gripen och två fartyg av Visbyklass.

Ingenjör

Som ingenjör är du bryggan mellan teknik och taktik och arbetar med att utveckla och underhålla våra många system.

Civila bilder

Jobba civilt eller militärt

Oavsett om du har civil eller militär bakgrund finns det jobb- och utvecklingsmöjligheter i Försvarsmakten. Upptäck allt du kan göra hos oss.

Hansius stillbild Youtube

Se influencern Emil Hansius testa på Försvarsmaktens teknikeryrken.

Att jobba i Försvarsmakten

Helikoptertekniker

"Det som är unikt med tekniken inom Försvarsmakten är att den är anpassad för att den ska kunna fungera väl i en kris- och krigssituation."

Alice, helikoptertekniker

Vapentekniker

"Om saker går sönder måste vi verkligen fixa det just på plats, för när väl systemen ska sättas igång måste allting funka."

Axel, vapentekniskt befäl

Varför Försvarsmakten

Många möjligheter att avancera i karriären

Hos oss får du möjlighet att utvecklas både i din roll och inom Försvarsmakten, till exempel genom utbildning. En stor del av utbildningen sker internt, men det finns också möjlighet att utbildas utanför myndigheten, som din arbetsgivare bekostar.

Bättre jobbsäkerhet

Försvaret av Sverige är ett kontinuerligt uppdrag. Hos oss har du därför en helt annan jobbsäkerhet långsiktigt jämfört med många andra företag. Vi kan också erbjuda en hel del fina jobbförmåner.

Hur vill du jobba?

Du som har teknisk bakgrund och är intresserad av att utvecklas har många karriärmöjligheter inom Försvarsmakten. Här ser du några av de många olika yrken du kan jobba med hos oss oavsett om du vill jobba civilt eller militärt. Är det dags för nästa steg i karriären? Vi är redo när du är.

Jobba civilt

Har du teknisk bakgrund och vill jobba civilt inom Försvarsmakten? Då är yrkena nedan rätt för dig som inte har gjort grundutbildning eller inte vill jobba militärt.

Andreas jobbar som teleingenjör fälttele hos FMTIS.

IT-tekniker

Agera användar- och kontorsstöd för att stötta verksamheten med hjälp av förebyggande och avhjälpande underhållsarbete samt driftsättningar av IT-utrustning.

Teleingenjörer på väg att klättra upp i torn.

Teletekniker

I rollen finns olika arbetsuppgifter beroende på var i landet du arbetar. Gemensamt är förebyggande och avhjälpande underhåll på tekniska system och material som används för att kommunicera och övervaka.

Spänner bandet på ett Stridsfordon 90.

Mekaniker

Utför underhåll och reparation av olika fordon och utrustning som används av Försvarsmakten. Detta kan innefatta allt från bilar och specialfordon till flygplan och fartyg, beroende på arbetsplats.

Systemingenjör FMTIS

Systemingenjör

Försvarsmakten har en mängd olika system, exempelvis inom teknisk bevakning och signalskydd. Som systemingenjör säkerställer du att dessa fungerar och är säkra.

Tekniklärare

Din huvuduppgift är att på ett pedagogiskt sätt kunna presentera dels konstruktion och funktion, men även reparations- och kontrollmetoder på Försvarsmaktens materielsystem inom markarenan.

Sasindu Ginigathgala arbetar som flygtekniker på Jas 39 Gripen.

Flygtekniker

Som flygtekniker är din huvuduppgift att se till att Försvarsmakten har tillgång till väl fungerande flygplan och obemannade luftfarkoster.

Jobba militärt

Har du militär bakgrund eller är intresserad av att jobba i det militära och vill kombinera det med din tekniska kompetens? Då är yrkena nedan rätt för dig.

Flygtekniker vid Luftstridsskolan.

Flygtekniker

Som flygtekniker är din huvuduppgift att se till att Försvarsmakten har tillgång till väl fungerande flygplan och obemannade luftfarkoster.

Andreas Näs lossar alla fästpunkter innan drivenheten ska lyftas ur.

Mekaniker

Som mekaniker lagar och underhåller du allt från stridsvagnar till fordonsburna kanoner. Du stöttar och utbildar andra soldater på samma materiel.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Förta ubåtsflottiljen/HMS Halland visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Försvarsmaktens ubåtar och deras besättningar är samlade hos Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Ubåtarna är högteknologiska. Med hjälp av sonarsystem och annan avancerad utrustning kan de övervaka stora havsområden över och under ytan. Ubåtarna är därför effektiva vid underrättelseinhämtning vid insatser till sjöss. Kraftiga torpeder gör att ubåtarna dessutom kan försvara sig mot både stridsfartyg och andra ubåtar.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Skeppstekniker

Som skeppstekniker ombord på ett fartyg är din huvuduppgift att ha hand om fartygets drift. Du övervakar och underhåller fartygets maskin- och elsystem.

KARLSKRONA 20130208

Vapentekniker på HMS Uppland.
Första ubåtsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. 365 dagar om året står ubåtar och andra delar av förbandet i ständig beredskap för att övervaka och skydda Sveriges intressen, över, på och under ytan.
Första ubåtsflottiljen är beläget vid Örlogshamnen i Karlskrona och tillhör Karlskronas garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Vapentekniker

Jobba på ett av Försvarsmaktens fartyg och ansvara för underhåll och översyn av fartygets vapensystem.

KARLSKRONA 2013-09-13
Bild från HMS Malmö, korvett av Stockholmsklass. Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där Nato- och EU-länder bjuds in att delta. Övningen genomförs mellan den 6-19 september i södra och mellersta Östersjön. Totalt deltar ett 40-tal fartyg, 10 helikoptrar och fler än 2500 soldater och sjömän från 14 olika nationer.
Foto: Sergeant Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten. BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT FULLSTÄNDIG FOTOBYLINE ANGES.

Systemtekniker

Som specialistofficer och systemtekniker i marinen har du ett brett tekniskt jobb.

HALMSTAD 20110913. Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, ligger i Halmstad och är Försvarsmaktens centrum för teknisk utbildning och utveckling. Skolan ansvarar också för insatsförsvarets tekniska bataljon.
Vid skolan utbildas blivande officerare, officerare och civila för teknisk tjänst i hela Försvarsmakten. Alla försvarsgrenar – armén, marinen och flygvapnet – finns representerade vid skolan. Den tekniska utbildningen sker på alla nivåer, från grundutbildning av soldater, systemtekniker och mekaniker till avancerad teknisk utbildning inom en rad olika områden. Skolans ansvar sträcker sig även till den tekniska utbildning som genomförs vid andra förband, skolor eller centra i Försvarsmakten. Skolan har också funktionsansvar för teknisk tjänst inom Försvarsmakten, vilket innebär att följa utvecklingen på teknikområdet, förutse kommande behov och föreslå förändringar och förbättringar. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.Bilden får användas av media utan kostnad om fullständig byline anges

Teknisk officer

Som teknisk officer ansvarar du för tekniken i hjul- och bandfordon, bepansrade fordon och standardlastbilar. Du arbetar också med vapen, sambandssystem och optiskt materiel.

20121123 LINKÖPING
Helikopterpersonal under arbete vid slutövning med HKP16Foto: Nicklas Gustafsson, Försvarsmakten, Combat Camera

Helikoptertekniker

Se till att Försvarsmakten har tillgång till väl fungerande helikopter. Det innebär att reparera och underhålla helikoptrarna.

Olika vägar in i Försvarsmakten

Olika jobb i Försvarsmakten kräver olika bakgrund, erfarenhet och yrkeskompetens. Beroende på vilket jobb du vill söka finns det olika vägar dit. Vissa jobb går att söka utan att ha militär bakgrund medan andra kan kräva påbyggnadsutbildningar innan du är redo för att söka. Här kan du läsa mer om vad de olika vägarna innebär.

Jobb Grundutbildning Officersutbildning 

Vill du veta mer?

Som du ser finns det många olika jobbmöjligheter inom Försvarsmakten. Om du är nyfiken på att ta nästa steg kan du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten för att få senaste nytt om lediga jobb och utbildningar som skulle kunna passa dig.

Skapa profil

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.