Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Sjöstrid
  • Teman: Fartyg/hav
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Försvarsmaktens bevakningsbåtar kan lösa många olika uppgifter och används till allt från ubåtsjakt till att patrullera havs- eller kustområden. Ni kan också genomföra uppgifter som sjötrafikkontroll eller sjöräddning.

Precis som bevakningsbåtens uppgifter varierar, så varierar även dina arbetsuppgifter.

Du tjänstgör som matros och ditt arbete rör främst fartygstjänst, men innebär även andra uppgifter som markstrid i skärgårdsmiljö, där du till exempel ska kunna bevaka ett skyddsobjekt.

Inom fartygstjänst ingår allt från livräddning till att fälla sjunkbomber. Det innebär att underhålla båten och dess system men även att laga mat till dig och resten av besättningen.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,
Kommande utbildningsstarter

22 jul 2024

Sista dag för inskrivning 16 jun 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Du genomför delar av utbildningen vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Du får grundläggande soldatkunskaper, som att hantera ditt vapen.

Jobbet som bevakningsbåtsoldat är brett så du får en bred utbildning i de många arbetsuppgifter du kommer att ha ombord bevakningsbåten. Det kan exempelvis vara att hantera fartygets vapen- eller sonarsystem.

För att kunna orientera och navigera dig och din grupp lär du dig att använda karta, skala 1:50 000, och kompass.

Kommunikationen med andra enheter kan vara avgörande. Du får lära dig att använda era sambandssystem, allt från att upprätta en antenn till att sända och ta emot såväl tal och textmeddelanden.

Säkerheten till sjöss är viktig. Du får lära dig allt från att agera vakt, till att släcka bränder. Du får också en sjukvårdsutbildning för att kunna ta hand om såväl dig själv som andra i besättningen.

Min väg till bevakningsbåtsoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär