På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Sjöstrid

Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Arbetsområdet sjöstrid syftar till insatser både under och över havsytan – i luften, kustnära farvatten och på öppet hav. Arbetsområdet finns på finns ubåtsflottiljen och sjöstridsflottiljerna.

Över och under ytan

Inom sjöstrid arbetar Försvarsmakten både över och under vattenytan. Du kan arbeta ombord en båt eller ett fartyg, eller under ytan i en ubåt. 

Många olika nyckelroller

Sjöstrid är mer än fartyg, ubåtar och annan avancerad utrustning. För att klara uppdraget krävs människor. Alla med olika uppgifter som till exempel röjdykare, kock, spaningsoperatör eller stridsbåtsförare.

Upptäck sjöstrid i Befattningsguiden

Registrera ditt intresse

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få information om jobb och utbildningar som passar dig.

Skapa profil

Befattningar

Båtoperatör

Båtoperatörer är särskilt utbildade för att kunna verka som en del av specialförbandssystemet.

TaKo, taktisk koordinator, sjöoperativ helikopter, hkp 14f, helikopterflottiljen, 3.helikopterskvadron.
Taktisk koordinator

Som taktisk koordinator är du den som koordinerar operativa uppdrag till sjöss. Du jobbar med din helikopterbesättning men även tillsammans med andra enheter som exempelvis fartyg från marinen eller andra helikoptrar.

KARLSKRONA 20130208

Luftförsvarsbefäl ombord HMS Nyköping.
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, genomföra insatser på och under ytan samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Tredje sjöstridsflottiljen ligger belägen vid Örlogshamnen i Karlskrona och är tillhör Karlskrona garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Luftförsvarsofficer

Som luftförsvarsbefäl arbetar du på någon av marinens korvetter eller minröjningsfartyg. Din främsta uppgift är att skydda fartyget mot hot från luften.

båtchef på en Stridsbåt 90 navigerar.

Swenex är en årligen återkommande marin nationell övning där försvaret av det egna territoriet och svenska intressen står i fokus. Övningen genomförs på Ostkusten i ett område som sträcker sig från Södertörn i norr till Västervik i söder och på Gotland mellan den 14 och 23 november 2016.
Stridsbåtschef

Stridsbåtschefen leder och ansvarar för båten, besättningen, passagerare, taktiska förflyttningar och säkerheten.

Kikaren går varm ombord på stridsbåten för att hela tiden kunna spana och se om de ska köra fram till platsen för närmare kontroll.
Stridsbåtsförare

Du ansvarar för att köra stridsbåten och att vara ställföreträdande stridsbåtschef.

Trossbåt, Amfibieregementet.
Specialistofficer amfibie

Som specialistofficer amfibie är du funktionsspecialist inom ett specifikt område. Det kan exempelvis vara ledning, logistik eller skytte. Oftast fortsätter du inom det område du arbetar i som soldat eller sjöman. Hur dina arbetsuppgifte...

Besättning på 4. sjöstridsflottiljens HMS Ven.
Sjöofficer

Som sjöofficer med sjökrigsvetenskaplig profil arbetar du inom marinen med huvudsaklig uppgift att försvara Sveriges kust mot intrång, kränkningar och angrepp.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Förta ubåtsflottiljen/HMS Halland visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Försvarsmaktens ubåtar och deras besättningar är samlade hos Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Ubåtarna är högteknologiska. Med hjälp av sonarsystem och annan avancerad utrustning kan de övervaka stora havsområden över och under ytan. Ubåtarna är därför effektiva vid underrättelseinhämtning vid insatser till sjöss. Kraftiga torpeder gör att ubåtarna dessutom kan försvara sig mot både stridsfartyg och andra ubåtar.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Skeppstekniker

Som skeppstekniker ombord på ett fartyg är din huvuduppgift att ha hand om fartygets drift. Du övervakar och underhåller fartygets maskin- och elsystem.

Under övning SWENEX genomfördes ett logestikmoment av logistikenheten TG025103 och marinbasens 2:a logistikstödpluton. Mat, ammunition,bränsle och andra förnödenheter levererades till andra amfibiebataljon.
Specialistofficer amfibie nautik

Som nautiker i Amfibiekåren jobbar du antingen ombord en lätt trossbåt och eller på en bevakningsbåt. Som nyutexaminerad specialistofficerare vid något av amfibieregementena börjar du arbeta vid utbildningsbataljonen. Där arbetar du med...

Bevakningsbåtkompaniet från Amf1 i Göteborg övar sjunkbombfällning på Mysingen i Stockholms södra skärgård. Övningen avbryts efter endast två genomföranden då två sjunkbomber inte detonerar.
Bevakningsbåtsoldat

Försvarsmaktens bevakningsbåtar kan lösa många olika uppgifter och används till allt från ubåtsjakt till att patrullera havs- eller kustområden. Ni kan också genomföra uppgifter som sjötrafikkontroll eller sjöräddning. Precis som...

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.