Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Marinen
  • Arbetsområden: Underrättelse
  • Teman: Fartyg/hav, IT/elektronik
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
4/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du och dina kollegor ansvarar för varsitt spaningsområde. I området håller du koll på sjön och letar efter avvikelser. Till din hjälp har du en rad olika system, bland annat radar. Du får också information från spaningsoperatörer.

All information du får in bearbetar du för att på ett tydligt sätt ge beslutsunderlag till andra i Försvarsmakten. Det händer också att du samarbetar med andra organisationer, utanför Försvarsmakten, till exempel Kustbevakningen.

I sjöövervakningscentralen ingår du i ett vaktlag på minst fem personer där en är vakthavande sjöövervakningsledare. Du arbetar i skift, dag som natt under årets alla dagar.

Utöver dina kollegor i sjöövervakningscentralen kan du också komma att kommunicera med andra övervakningsenheter. Du kan ha kontakt med och leda både flyg och fartyg. Ibland samarbetar du med andra nationer, så goda kunskaper i engelska är viktigt. 

Utbildning och övning är ständigt återkommande för att du ska få utvecklas i din roll. 

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

För att jobba i denna befattning genomför du din grundutbildning på Sjöstridsskolan (SSS) i Karlskrona. 

Utbildningen fokuserar på sensorer, lednings- och sambandssystem och andra hjälpmedel du kommer att arbeta med. Du får även lära dig att samverka med andra förband och myndigheter i syfte att övervaka, insamla, bearbeta och dela information om fartyg och deras rörelser.

Utbildningen är framför allt teoretisk men du kommer genomföra praktiska moment i skolans simulatorer.

Min väg till sjöövervakningsoperatör

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär