Solen gassar på dig och resten av musikkåren där ni står uppställda och redo att avmarschera. Efter en lång parad genom Stockholms gator skaver skorna och instrumentet är tungt, med det glömmer du bort när ni når slottsbacken vid Kungliga slottet. Alla blickar riktas mot er och du är totalt fokuserad då ni marscherar in på yttre borggården. Du ser åskådarna med turister från världens alla hörn och känner hur de lockar fram det bästa ur dig.

En av Hemvärnsmusikens viktigaste uppgifter är att spela vid vaktparaden och högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm. Men under större delen av året ligger fokus för dig som musiker på det lokala planet med allt från förbandsceremonier till musikkårens egna konsertproduktioner.

Hemvärnets musikkårer gästar varje år såväl militära som civila musikfestivaler både i Sverige och utomlands. Det är alltså en mycket varierande vardag du har som hemvärnsmusiker, vilket också ställer krav på din förmåga att anpassa dig till nya situationer. Bredden av uppdrag gör att du måste vara musikalisk och skicklig på ditt instrument.

Som musiker i en hemvärnsmusikkår får du chansen att vidareutveckla dina musikaliska kunskaper och fördjupa dig i militär exercis. Varje år genomförs flera kurser med olika inriktningar vars mål är att höja musikkårernas kvalitet.

Som hemvärnsmusiker måste du vara lyhörd och ha lätt för att samarbeta. Det kommer att krävas när du tjänstgör i ett så tight arbetslag som en musikkår är. Musikkårens resultat står och faller med varje individs insats och är beroende av att samtliga gör sitt yttersta i alla lägen. I gengäld får du med dig oförglömliga upplevelser och blir del av en fantastisk gemenskap.

I en hemvärnsmusikkår ingår följande instrument:

Piccola
B-Trumpet
Flöjt
Horn
Oboe
Trombon
B-Klarinett
Baryton
Basklarinett
Tuba
Fagott
Kontrabas
Altsax
Slagverk
Tenorsax
Barytonsax
B-Kornett

 

Som hemvärnsmusiker ingår du i en musikkår som uppträder vid till exempel förbandsceremonier, högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm och civila musikfestivaler.