I arbetet som luftbevakningsoperatör är det din uppgift att tillsammans med ditt arbetslag leverera en bild av luftläget, flygtrafiken kring svenskt luftrum helt enkelt.
Skulle du upptäcka flygplan som är på väg att kränka svenskt luftrum rapporterar du till luftbevaknings- och jaktledaren. Din information blir beslutsunderlag när de fattar beslut om insats för att skydda och försvara Sveriges gränser och hävda Sveriges territoriella integritet.
Som operatör är du ansvarig för ett visst geografiskt område, där du har stenkoll på vad som rör sig. Du identifierar flygplan för att säkerställa om de får flyga i svenskt luftrum. Vissa flygplan är lättare att identifiera, andra kräver mer detektivarbete.
En del av ditt arbete handlar om underrättelseinhämtning. Det kan exempelvis vara att ta reda på hur andra länders flygplan övar i Sveriges närområde.
Till din hjälp har du radarstationer runt om i Sverige. Du kan även använda andra verktyg som den civila flygkontrollen, Kustbevakningen eller den militära sjöbevakningen.
Eftersom du använder dig av flera informationssystem blir du tidvis utsatt för mycket information och behöver därför vara alert och kunna prioritera rätt för att fatta snabba och korrekta beslut.
Svenska stridsflygplan står alltid startklara för att kunna användas för visuell identifiering, avvisning eller eskortera okända eller intressanta flygplan som befinner sig i eller i närheten av svenskt luftrum.