Stridsvagnar används främst i strid mot andra stridsvagnar. Ditt jobb är att köra tillsammans med vagnchefen, skytten och laddaren. Ni ingår i ett stridsvagnskompani med en specifik uppgift att lösa.

Du ska kunna köra vagnen på ett säkert sätt. Det är du som leder vårdarbetet av vagnen. Du har kolla på vad som behöver kollas, lagas, fixas och smörjas.

Mycket av arbetet sker under stor tidspress, därför är det viktigt att du kan hålla dig lugn och sansad under sådana förutsättningar. Du leds i arbetet av vagnchefen och är bra på att samarbeta – ett måste för att ni skall förstå varandra i pressade situationer – men du ska också kunna jobba självständigt. Du bör vara fysiskt stark då jobbet innehåller en hel del tungt kroppsarbete.

För att öka förståelsen och förbättra samarbetet mellan pansarskyttekompaniets olika plutoner utbildas också de anställda på andra fordons- och vapensystem.

Som stridsvagnsförare är du specialist på, vårdar och kör en stridsvagn 122 som bekämpar andra stridsvagnar under insatser.

Liknande befattningar

Stridsfordonsförare

Stridsfordonsföraren är specialist på, vårdar och kör ett stridsfordon som har en understödjande uppgift under insatser.

Stridsvagn 122

Stridsvagn 122, den svenska versionen av tyska Leopard 2, valdes av Discovery Channel till den bästa tunga stridsvagnen genom tiderna.