Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Sikta mot botten

Bli dykare i Försvarsmakten

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Som dykare i Försvarsmakten arbetar du både på och under vattenytan och på land. Det finns dykarbefattningar inom både marinen och armén som alla har varierande uppgifter. Du kan exempelvis arbeta med minröjning, fotografering eller ubåtsräddning.

Vanliga frågor

Dykarbefattningar

Attackdykare

Attackdykare är marinens spanings- och sabotageförband. Du jobbar på och under vattenytan men även på land. Som attackdykare arbetar du med spaning och sabotage, ofta långt ifrån din hemmabas.

Läs mer

Röjdykare

Som röjdykare jobbar du med kartläggning och röjning av sjöminor och ammunition. Du löser skarpa uppgifter på upp till 60 meters djup. Du tjänstgör ombord på ett minröjningsfartyg, röjdykarfartyg eller i en marin EOD-grupp.

Läs mer

Fältarbetsdykare

Som fältarbetsdykare utför du arbeten på upp till 40 meters djup. Din uppgift är att säkra vägen för militära transporter.

En stor del av tjänsten består av rekognosering men du kommer också jobba med undervattensprängning och använda olika undervattensverktyg samt svets- och skärverktyg.

Läs mer

Amfibiedykare

Amfibiedykare röjer ammunition i grundare vatten och genomför arbeten i fält för ökad rörlighet, förstöring eller sabotage. Som amfibiedykare arbetar du både öppet och dolt, i grunda vatten och på land.

Läs mer

Arbetsdykare

Arbetsdykare genomför allt från fotografering, sökning, bärgning till ubåtsräddning. Du kan dessutom arbeta med svets-, kap- och skärverktyg.

Inte redo att ansöka men ändå nyfiken?

Skapa en profil i Mitt Försvarsmakten så får du information och inbjudningar som matchar dina intressen och kompetenser.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.