En grupp stridsbåtar glider fram genom skärgården och i en av dessa båtar sitter du och din stridsberedda grupp. När din gruppchef skriker ut ordern ”färdiga för landstigning” stiger pulsen och du blir klarvaken, samtidigt ökar stridsbåten till full fart.

Du tar på dig din 24 timmars packning och kontrollerar utrustning samt kulspruta en sista gång. Du blir nu en i mängden av soldater som är beredda att  springa iland på den steniga stranden. Ett par decimeter ovanför era huvuden börjar båtens tunga kulsprutor att avge eld mot stranden. Några sekunder senare känner du hur ni slår emot land, luckorna öppnas och de första kängorna når marken.

Din grupp förflyttar sig mellan skärgårdsöarna, främst med din plutons stridsbåtar. I övrigt sker all förflyttning till fots, vilket innebär att gå långa sträckor med tung packning.

Du kommer som amfibieskyttesoldat att få utbildning och ansvar för något eller flera vapensystem. På gruppen har ni en mängd olika vapensystem och tekniska hjälpmedel bland annat olika understödsvapen, sambandsmedel och mörkerhjälpmedel. 

Förbandet övar, tränar och utbildas främst på hemmaförbandet och övningsfält runt om i skärgården. Vi genomför övningar och insatser nationellt som internationellt och kan därmed uppträda i
en mängd olika miljöer, som exempelvis öken, vinter och skärgårdsmiljö.

Under övningar och andra uppdrag ägnar skyttegruppen mycket tid tillsammans, det bidrar till en stark gemenskap och laganda där alla jobbar mot samma mål.

Amfibieskyttesoldatens uppgift är anfall och försvarsstrid i skärgårdsmiljö.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Skyttesoldat lätt bataljon

Skyttesoldaten ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar. Gruppen kan också patrullera i ett område.