Två helikoptrar är på väg mot den flygplats där ni befinner er – men deras drivmedel kommer inte att räcka, så de behöver en tillfällig tankplats på vägen. Som drivmedelssoldat ingår du i drivmedelsgruppen som ska möta upp helikoptrarna på den överenskomna platsen med er lastbil och tankcontainer. Ni planerar vilken rutt ni ska köra och avgör om ni behöver skydd på vägen dit. Ni ser till att ta med er rätt mängd drivmedel och ger er iväg.

Det är ditt jobb som drivmedelssoldat att se till att olika enheter får det drivmedel de behöver. Inom gruppen har ni kompetensen att tanka alla flygfarkoster men även hjul- eller bandgående fordon. När du inte tankar olika fordon sköter du bilar och containrar så att de har rätt drivmedel med rätt kvalité. Du gör olika tester av drivmedlet vilket kräver hög noggrannhet.

Andra uppgifter kan vara att upprätta en tillfällig drivmedelsdepå för lagerhållning av drivmedlet. Gruppen måste också kunna sanera och göra åtgärder vid mindre drivmedelsspill. I det vardagliga arbetet kommer du behöva ta hand om materiel, både din personliga och gruppens utrustning.

Drivmedelsgruppen ingår i en underhållspluton vars uppgift är att tillse allas behov av divmedel men också mat, vatten, ammunition och lättare reparationer. Du kommer köra många olika fordon – exempelvis lastbil, lastbil med släp, tankbil och hjullastare och du hjälper även andra grupper med både längre och kortare transporter. Du måste vara serviceinriktad och se möjligheter där andra ser problem.

Som drivmedelssoldat är du alltid mobil med din utrustning – vilket gäller lastbil, tankcontainer och tankbil. Miljön du kommer att vistas i kan vara allt från en landningsbana, drivmedelsstation eller en skogsglänta. Uppgiften som du och din grupp får avgör alltid. 

Emellanåt kan det vara helt lugnt men du måste kunna hantera arbetstoppar då det plötsligt blir väldigt mycket på en gång som ska utföras snabbt.

En drivmedelssoldat tankar flygplan, helikoptrar och andra fordon på en flygplats, eller kör till en tillfällig tankplats där de landat och tankar dem där.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Fordonsförare

En förare kör antingen lastbil, bandvagn, personterrängbil, bärgningsbil, motorcykel eller terränghjuling och transporterar allt från meddelanden till tunga fordon. En trafiksoldat bedömer vägars tillgänglighet, märker upp vägar och dirigerar trafik.

Lasttekniker

Lastteknikerns främsta uppgifter är att lasta, lossa och rangera flygplan. Lastteknikern har också ansvar för passagerarhantering.

R3 Räddningssoldat

R3 Räddningssoldatens uppgift är att rädda liv och utrustning i anslutning till en flygplats.