Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Sjukvård
  • Arbetsområden: Sjukvård
  • Teman: Problemlösning, Service, Sjukvård
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
1/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Din huvudsakliga uppgift som sjukvårdare är att hjälpa legitimerad sjukvårdspersonal att behandla skadade och sjuka. Du arbetar tillsammans med andra men kan göra ett första akut omhändertagande själv. I sjukvårdsgruppen ingår vanligtvis en sjuksköterska, en förare, en sjukvårdare och en vagnchef.

Din arbetsplats kan vara en stationär plats för daglig sjukvård (en så kallad förbandsplats) eller på ett sjukhus. Men du kan också ingå i en sjukvårdsgrupp som följer med ett anfallande kompani.

Du underhåller sjukvårdsutrustningen, det vill säga se till att medicinska artiklar som syrgas och förband alltid finns på plats.

I ditt vardagliga arbete ingår också övningar då du tränar på att assistera vid akuta omhändertaganden efter exempelvis en trafikolycka. Varje år praktiserar du på en civil sjukvårdsenhet, till exempel en vårdcentral, akutmottagning eller ambulansenhet.

Utöver vanlig stridsutrustning bär du som sjukvårdare också tung sjukvårdsutrustning, och ska dessutom kunna ta hand om dem som är utmattade. Därför måste du vara mycket uthållig och klara stora fysiska påfrestningar. Arbetet kräver också ett stabilt psyke eftersom du kommer i kontakt med svårt skadade människor.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

26 jun 2023

Sista dag för inskrivning 21 maj 2023

24 jul 2023

Sista dag för inskrivning 18 jun 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

14 aug 2023

Sista dag för inskrivning 09 jul 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Som sjukvårdare får du stridsutbildning för att kunna skydda och försvara din grupp och era patienter. 

Inför en insats övar du ofta tillsammans med ett stridande kompani. Du tränar på ta hand om stridsskador, stabilisera och transportera sjuka och skadade. Lätt skadade ska transporteras till förbandsplatsen medan svårt skadade ska tas till kirurgitroppen.

Min väg till sjukvårdare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär