Det ligger en vindfälld gran över vägen och era lastbilar måste stanna. Ni befinner er långt bakom fiendens linjer. Snön yr framför strålkastarna när ni inspekterar hindret. På en överlämningsplats två kilometer bort väntar förbandet på drivmedel, som är ditt specialistområde, och andra förnödenheter. Medan kollegorna letar rätt på yxor sätter du och din grupp upp en vaktlinje. Snön gör det extra svårt att se mellan träden. Det tar nästan en halvtimme innan träddelarna är bortfraktade och ni kan fortsätta.

Din uppgift som logistiksoldat är att transportera eller förse förband med varor. Det senare är uppdelat i fem grenar. Förråds- och förbrukningsförnödenheter, ammunition, livsmedel, vatten och drivmedel. Du har fått utbildning inom alla grenarna men jobbar mest inom en av dem. Du arbetar tillsammans med din grupp i ett logistikförband.

Som förråds- eller ammunitionssoldat jobbar du vanligen på en och samma plats. I förrådstjänsten hanterar du förbrukningsvaror som skokräm, toalettpapper, spadar och annan nödvändig utrustning.

Du som är inriktad på ammunition har mycket kunskap om säkerhetsbestämmelser kring förvaringen av ammunition, till exempel i vilken temperatur den ska förvaras. I båda inriktningarna ska kör du truckar av olika slag när du hanterar varorna.

Logistiksoldater med inriktningen livsmedel eller vatten sysslar med hantering, lagerhållning, kontroll och transport av livsmedel eller vatten. Om du specialiserar dig på drivmedel ansvarar du istället för förvaring eller transport och överlämning av drivmedel.

I vardagen utbildar du dig för att hela tiden bli bättre på de områden som ingår i ditt arbete, men också för att behålla och förbättra dina färdigheter som soldat. Inför insats inriktas utbildningen mer på soldatfärdigheterna, exempelvis övar ni marsch, transport, strid och att skydda en konvoj.

Som logistiksoldat ska du vara en flexibel problemlösare och bra på att se möjligheter istället för hinder. Problemen som kan uppstå är många och oförutsägbara – allt ifrån att förnödenheter inte räcker till att mottagaren inte dyker upp.

Som logistiksoldat förser du andra förband med förråds- och förbrukningsvaror, ammunition, livsmedel, vatten och drivmedel eller hjälper till med transporter.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid mönstring/antagningsprövning.

Liknande befattningar

Drivmedelssoldat

Du som drivmedelssoldat tankar flygplan, helikoptrar och andra fordon på en flygplats, eller kör till en tillfällig tankplats där de landat och tankar dem där.