På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Luftstrid - mark

Filmprojekt 2014 Youtube
Se video  
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Inom luftstrid - mark skyddar du mot hot från luftrummet. Det täcker in hela kedjan från att med upptäcka inkommande robotar och stridsflygplan till att leda motattacker med ledningssystem.

Lär dig mer med Mitt Försvarsmakten

Med en profil hos oss får du inte bara tips om jobb- och utbildningsmöjligheter. Du får även möjlighet att träffa Försvarsmakten genom att bli inbjuden till våra event.

Skapa profil

Arbeta som luftvärnssoldat

Som luftvärnssoldat är din uppgift att skydda såväl militära förband som civilbefolkning från luftangrepp. Detta gör du och din grupp med hjälp av radar och olika robotsystem.

Flygvapnet anordnar mediadag med pressresa under flygvapenövningen 2018. Mediadagen innefattar static display på Ärna, förevisning av luftlandsatt luftvärn med helikopter 14 och spridd klargöring av JAS 39 på Kalmar flygplats. Därefter gick resan vidare till Ämari Air Base i Estland för en static display av svenska, franska, estniska flygplan och en brittisk spaningshelikopter samt franska basförband.

Kalmar flygplats. Helikopter 14 från 1. hkpskavdron i Luleå luftlandsätter robot 70-grupp från Luftvärnsregementet i Halmstad. Robotgruppen utgörs av värnpliktiga som i och med Flygvapenövning 18 gör sin slutövning. Förevisning av spridd klargöring av två  JAS 39 genomförs av personal, huvudsakligen värnpliktiga, från F 17 på Kallinge. Static display av Flygbassäk, sjukvårdsdelar mfl.
Lokala reportrar och riksmedier är inbjudna för att få svar på frågor om Flygvapenövningen och övande förband.

Så är det att jobba som luftvärnssoldat

Befattningar

20121121 HALMSTAD
Underrättelsebefäl under övning med lufvärnsrobotsystem
.
Underrättelseledare - luftvärnet

Som specialistofficer och underrättelseledare inom luftvärn sensor ansvarar du för en radarstation med uppgift att lokalisera luftfarkoster.

Under övning Våreld20 genomför värnpliktiga på P4 genomför sin slutövning och kadetter från markstridsskolan övar truppföring.
Specialistofficer vagnchef

Som specialistofficer och vagnchef ansvarar du i att utbilda andra i att använda, köra och sköta underhåll av vagnen.

Soldater vid ett stridsfordon under Nordic response 24.
Vagnchef stridsvagn & stridsfordon

Som vagnchef har du ansvar både för din vagn och din besättning. I ditt jobb ingår också att utbilda andra i att använda, köra och sköta underhåll av vagnen.

Försvarsmakten genomför en oanmäld beredskapskontroll strax norr om Kalix. Övningen omfattar cirka 700 soldater från olika arméförband.

Plutonchef ur Norrbottens regemente som deltar i beredskapskontrollen.
Bandvagnsförare

Som förare kör du antingen lastbil, bandvagn, personterrängbil, bärgningsbil, motorcykel eller terränghjuling. Du transporterar allt från meddelanden till tunga fordon. Du kan inrikta dig till trafiksoldat som bedömer vägars tillgänglighet, märker upp vägar och dirigerar trafik.

HALMSTAD 20110914. Luftvärnet uppträder på marken och är en del av armén, men verkar framför allt i luftarenan. Uppgifterna är att övervaka luftrummet och upptäcka hot, samt skydda viktiga objekt och verksamheter mot angrepp från luften. De två luftvärnsbataljoner som ingår i insatsförsvaret utbildas och hålls i beredskap av Luftvärnsregementet. Med hjälp av olika sensorsystem (radar) kan de övervaka luftrummet, och skicka information till de olika robotsystem som har till uppgift att bekämpa mål i luften. I bataljonerna finns också funktioner som ansvarar för bland annat logistik, ledning/samband och insats/bevakning. Luftvärnsregementet ansvarar också för utbildning och insatser med hemvärnet/nationella skyddsstyrkorna i Halland. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten
Luftvärnsofficer

Som luftvärnsofficer leder du arbetet med att skydda eller varna egna markförband, camper och civilbefolkning mot luftangrepp.

Luftvärnssoldat vid lastning av luftvärnsmateriel på Herculesplan (TP 84).
Luftvärnssoldat

Som luftvärnssoldat är din uppgift att skydda såväl militära förband som civilbefolkning från luftangrepp. Detta gör du och din grupp med hjälp av radar och olika robotsystem.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.