Snabbfakta om befattningen

2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som bandvagnsförare rattar du antingen Bandvagn modell 410, 309, 208 eller 206.

Du ingår i en grupp tillsammans med 6-10 andra soldater. Hur din grupp ser ut och vad ni arbetar med varierar från förband till förband.

Du kan bland annat arbeta som förare i en ingenjörsgrupp, som bygger broar, minerar eller röjer stridsfält från minor och ammunition.

Du kan även ingå i en av luftvärnets grupper som bekämpar olika luftmål.

Det är du som ansvarar för bandvagnen. Utöver att transportera din grupp ansvarar du för att se över och vårda bandvagnen. Du kan också göra enklare reparationer av fordonet.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 10-15 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

05 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

12 aug 2024

Sista dag för inskrivning 07 jul 2024

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

De första månaderna av din utbildning ägnas åt att lära dig grunderna inom soldatyrket. Alltifrån att hantera din utrustning, din uniform och ditt vapen, till sjukvård.

Under din befattningsutbildning får du lära dig det som behövs för just din roll som bandvagnsförare, som exempelvis göra enklare reparationer och ta hand om fordonet. Självklart kommer du också gå en särskild utbildning för att lära dig hantera det fordon du ska köra. Du utbildas också i att kunna orientera och göra bedömningar på hur framkomligheten är där du ska åka.

Som bandvagnsförare är det viktigt att du kan behålla lugnet och sätta säkerheten främst.

Bandvagnen klarar av de flesta underlag och du som förare får lära dig att köra i svår terräng, över vattendrag och i myrmark. Du övar också på att köra i mörker med släckt belysning.

Min väg till bandvagnsförare

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär