Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Specialförband
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Extrema utmaningar, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
4/5
Fysisk
3/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Du som jobbar på någon av specialförbandens stödfunktioner är särskilt uttagen, tränad, utrustad och förberedd på att stödja förbanden. Det gäller både insatsrelaterade arbetsuppgifter såväl som förbandsproduktion.

Du utför komplexa och krävande arbetsuppgifter under varierande grad av mental och fysisk belastning. Din befattning kan innebära att du har hela världen som arbetsplats. För andra gäller ett mer regelbundet arbete hemma på förbandet.

Dina arbetsuppgifter omfattar förberedelse, planering samt genomförande av transport. Utöver detta kommer du skydda och bevaka materielen som transporteras. Detta innefattar även hantering av lastmaskiner och dokumentation, vid insatser såväl som vid förbandsproduktion.

Förnödenhetsförsörjning, med drivmedel, reservdelar, ammunition och vatten, är också uppgifter inom befattningen. Uppgifterna kommer att vara av skiftande karaktär varför ett flexibelt förhållningssätt och uppgiftsanpassning är förutsättningar för att uppnå förväntade resultat.

Du kommer hela tiden utveckla din egen förmåga inom ditt specialistområde. Det händer också att du stödjer vid utbildning inom ditt område.

Vanliga frågor om Logistiksoldat specialförbanden

Kan vem som helst söka en tjänst vid Specialförbanden?

Viggo

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 7 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

Som logistiksoldat vid Särskilda logistikgruppen kommer du att genomföra en anpassad befattningsutbildning utifrån dina tidigare kunskaper och erfarenheter.

Du kommer att utbildas på den förbandsspecifika materiel som du tilldelas samt öka din personliga färdighet.

Vanliga frågor om Logistiksoldat specialförbanden

Kan vem som helst söka en tjänst vid Specialförbanden?

Viggo

Min väg till logistiksoldat

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Uttagningstester

2 veckor

Efter att du ansökt kallas de som bedöms lämpliga till uttagningstester. Uttagningen består av två etapper om cirka en vecka var. Du måste klara testerna för att bli anställd.

Utbildning - Specialförband

6-12 månader

En grundkurs där du lär dig din specifika befattning eller inriktning. Hur lång utbildningen är beror på din befattning.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär