Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Specialförband
  • Arbetsområden: Sjöstrid
  • Teman: Extrema utmaningar, Fartyg/hav, Friluftsliv
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
4/5
Fysisk
3/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Alla i besättningen har en speciell inriktning och ett ansvarsområde, till exempel samband eller sjukvård.

Ni jobbar självständigt och alla behöver ha god teknisk förståelse för båtens olika system, det gäller allt från att hantera vapnen ombord till att kunna köra båten. I gruppen planerar ni gemensamt era uppdrag. Det är ofta komplexa uppgifter som kräver planering i detalj med hög noggrannhet.

Att jobba som båtoperatör är periodvis krävande med hög fysisk och psykisk påfrestning. Du kommer öva ofta och stor del av utbildning och övning sker på annan plats än i Karlskrona.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

För att bli båtoperatör måste du först ha genomfört en grundutbildning och sedan klarat uttagningstesterna till tjänsten.

Utbildningen till båtoperatör påbörjas i augusti varje år och pågår i cirka 18 månader. Grunden i utbildningen är navigationsutbildning och att lära sig framföra enhetens båtar i de profiler som Sjötransportenheten använder.

Utöver det ingår till exempel stridsutbildning, sjukvårdsutbildning och befattningsutbildning. Godkänd utbildning är en förutsättning för att sedan placeras som båtoperatör vid Sjötransportenheten.

Min väg till båtoperatör

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 9–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Uttagningstester

2 veckor

Efter att du ansökt kallas de som bedöms lämpliga till uttagningstester. Uttagningen består av två etapper om cirka en vecka var. Du måste klara testerna för att bli anställd.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär