På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Specialförband

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Specialförbanden är en resurs som genom tillgång till särskilda resurser och metoder kompletterar övriga förbands förmågor.

Specialförbanden är övade att jobba i miljöer med fysiskt, psykiskt och politiskt hög risk. Personalen är specialförbandens absolut viktigaste resurs. Väl motiverade, utbildade och utrustade samt fysiskt och psykiskt starka medarbetare är en förutsättning för de uppgifter som specialförbanden har att lösa. All personal är därför särskilt uttagen, utbildad och utrustad.

Detta är specialförbanden

  • Specialförbandsledningen
  • Särskilda operationsgruppen
  • Sektionen för operativ teknik
  • Sjötransportenheten
  • Särskilda helikoptergruppen
  • Särskilda transportflyggruppen
  • Särskilda sambandsenheten
  • Specialförbandens fallskärmsskola
  • Särskilda logistikgruppen

Särskilda antagningstester

För att jobba inom specialförbanden behöver du göra särskilda antagningstesterna. De består ofta av tester som genomförs i fält kombinerat med psykologiska och medicinska undersökningar.  

HMS Södermanland på väg att förtöja i Göteborg.
Första ubåtsflottiljen – 1.ubflj

Första ubåtsflottiljen är Sveriges enda ubåtsförband. Flottiljens främsta uppgift är att hämta in information om andra fartyg. För att göra det används sonar, signalspaningsutrustning, periskop och radar. Första ubåtsflottiljens ubåtar har även torpeder som kan användas bekämpning av mål. Första ubåtsflottiljen har alltid en ubåt i beredskap för att skickas ut på internationella uppdrag. Förbandet ansvarar även för Försvarsmaktens ubåtsräddningsresurs, ett fartyg och en ubåtsräddningsfarkost, URF, som kan rädda besättningen från en sjunken ubåt. Första ubåtsflottiljen finns i Karlskrona.

Specialförband

Specialförbanden är en militärstrategisk resurs som med särskilda resurser och metoder kompletterar övriga stridskrafters förmågor.

Båtoperatör

Båtoperatörer är särskilt utbildade för att kunna verka som en del av specialförbandssystemet.

Operatör inhämtning

Som operatör med inriktning inhämtning arbetar du med kvalificerad underrättelseinhämtning och samverkan, både nationellt och internationellt.

Sambandsofficer
Sambandsofficer specialförband

Ledningsofficeren utbildar i – och leder i fält – de datanätverk, radiosystem och kraftförsörjningslösningar som är nödvändiga för att samordna förbandens insatser.

Operatör

Som operatör i Specialförbanden har du komplexa och krävande arbetsuppgifter som du förväntas kunna utföra under hög mental och fysisk belastning.

Hoppmästare

Som hoppmästare specialiserar du dig i fallskärmstjänsten för att kunna utbilda soldater och officerare som hoppar fallskärm i sin tjänst. Men också för att kunna stödja internationella insatser vid luftburna uppdrag.

Stabsofficer

Du som jobbar på Särskilda operationsgruppens stab- eller stödfunktioner är särskilt uttagen, tränad, utrustad och förberedd på att leda eller stödja förbandet.

Lastbilar från Trängregementet. Förnödenhetstransportpluton.
Logistiksoldat specialförbanden

Som logistiksoldat vid Särskilda logistikgruppen är din uppgift främst att stödja specialförbanden med transporttjänst och förnödenhetsförsörjning.

Operatör understöd

Som operatör med inriktning understöd är din uppgift att med din spetskompetens stödja specialförbandens operationer. Du arbetar inom en viss inriktning som sjukvård, flygunderstödsledning (JTAC) eller fältarbeten och pionjärtjänst.

Tre signaloperatörer vid Särskilda sambandsenheten.
Sambandssoldat specialförband

Du som jobbar på Särskilda operationsgruppens stab- eller stödfunktioner är särskilt uttagen, tränad, utrustad och förberedd på att leda eller stödja förbandet.

Förberedelser inför släpp med C-17.
Logistiker

Ledningsofficeren utbildar i – och leder i fält – de datanätverk, radiosystem och kraftförsörjningslösningar som är nödvändiga för att samordna förbandens insatser.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.