Flygplanen lyfter från basen med ett högljutt vrål. Du sitter framför radarskärmen och följer planen medan de stiger snabbt. Ett par kilometer fram i flygplanens riktning noterar du ett civilt passagerarplan som är på väg att korsa deras väg, och med hjälp av radio och data meddelar du snabbt dess position och ser tryggt och säkert till att förhindra incidenter.

Din uppgift som specialistofficer och flygstridsledare är att leda stridsflyg under nationella och internationella övningar. Du ansvarar för flygsäkerheten i luften och är därför väl insatt i flygtaktik.

En radarbild visar var planen befinner sig och du ger löpande piloterna order om hur de ska agera för att nå sitt mål. Kommunikationen sker både via radio och via dataöverföring till planet.

Du arbetar i nära samarbete med flygdivisionerna och piloterna för att både planera och genomföra övningar och för att utvärdera genomförda övningar. Du leder allt från visuell identifiering av främmande flygplan till komplexa luftstrider, och ansvarar också för att det inte sker några incidenter mellan militära och civila flygplan i luften.

I det här jobbet är inget pass det andra likt – yrket är inriktat både mot en internationell miljö och nationellt försvar. Kommunikationen sker nästan alltid på engelska med internationell metodik.

Du kan vara flygstridsledare både som officer och specialistofficer. För dig som är specialistofficer är det ett mycket utmanande arbete som kräver fokus på uppgiften och god samarbetsförmåga. Tillsammans med kollegorna i arbetslaget utvärderar du ständigt ditt arbete, med målet att hela tiden utvecklas och bli riktigt bra på att leda stridsflyg. Som specialistofficer kommer du också kunna vara lärare på kommande flygstridsledarutbildningar.

Efter några år i yrket kan du genom vidareutbildning bli incidentflygstridsledare, vilket innebär att du leder skarpladdade flygplan med uppgift att identifiera och avvisa främmande flyg som kränker svenskt territorium. 
Du kan också arbeta med utveckling av nya stridsflygplan, taktik och metodik, ledningssystem eller planera och genomföra stora nationella och internationella övningar.

Om utbildningen

Du börjar med militär grundutbildning, sedan påbörjar du din specialistofficersutbildning med att läsa en termin på Militärhögskolan i Halmstad. De kommande två terminerna studerar du på Stridslednings- och luftbevakningsskolan (StrilS) i Uppsala. Efter examen blir du anställd som Specialistofficer på en av våra anläggningar i Hästveda, Såtenäs, Bålsta eller Luleå. Där genomför du skarpa stridsledningspass under handledning till dess att du är redo att sitta själv i position – då får du dina Flygstridsledarvingar.

En flygstridsledare är en specialistofficer som leder stridsflyg under nationella och internationella övningar och ansvarar för flygsäkerheten i luften.

Flera tester

Sökande till denna befattning genomför en utökad mönstring.

Läs mer

Liknande befattningar

Flygstridsledare officer

Som officer inom flygstridsledning leder du piloten i ett stridsflygplan vid såväl övningar som skarpa insatser.

Luftbevakningsoperatör officer

Officeren och luftbevakningsoperatörens uppgift är att upptäcka och identifiera flygplan som är på väg att kränka svenskt luftrum så att JAS 39 Gripen kan sättas in i tid för att hävda svensk integritet.