På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Möt våra soldater i Hemvärnet

Är du nyfiken på hur det är att vara soldat i Hemvärnet? Här kan du läsa om Emma, Fredrik och Anna med flera – som berättar hur det är att jobba i deras befattningar.

Emma –
hundförare

– Det är så meningsfullt att få träna upp en hund. Jag har fått en annan mening med hundägarskapet. Jag tränar inte bara inte vardagslydnad eller allmänlydnad utan hunden har en oerhört viktig funktion i den gröna världen.

Läs hela intervjun

Albin –
hemvärnsmusiker

– En av årets höjdpunkter är högvakten på kungliga slottet som vi är med på en gång per år. Vi får sätta guldkant på vaktavlösningen och det är mäktigt att delta.

Läs hela intervjun

Ellen –
Hemvärnssjukvårdare

– Vid en skarp situation är det extremt högt tempo och det ska fattas snabba beslut. Det kan komma in skadade soldater i sjukvårdstältet men tanken är inte att de ska ligga kvar där länge utan vi måste transportera dem vidare till en brytpunkt där en högre sjukvårdsinstans möter upp och tar över omhändertagandet.

Läs hela intervjun

Christoffer –
skyttesoldat

– Det är kul att få va med i en grupp, det blir en stark lagkänsla och vi utvecklas tillsammans. Jag vill fortsätta lära mig och bli ännu bättre, jag känner att jag gör mitt för Sverige.

Läs hela intervjun

Marie –
motorcykelordonnans

– Jag och min stridskamrat ser över om vägen är framkomlig för hela kompaniet. Vi behöver ta hänsyn till alla fordon och deras vikt och se efter om det till exempel finns en bro eller tunnel som kan innebära problem.

Läs hela intervjun

Lorenzo -
lastbilsförare

– Det är viktigt att man är duktig på att samarbeta och du behöver vara lyhörd. Något annat som är viktigt är att ha ett genuint intresse för befattningen. Om du är villig att lära dig kommer resten att lösa sig med tiden.

Läs hela intervjun

Monika -
stabsassistent

– Jag har haft förmånen att gå flera ledarskaps- och personlighetsutbildningar genom Hemvärnet som jag också haft nytta av privat i mitt arbete som verksamhetschef.

Läs hela intervjun

Fredrik –
båtförare

– Du behöver kunna hantera stress och ha koll på flera saker samtidigt. Du ska lösa en massa uppgifter tillsammans med dina kollegor och det är många beslut som ska fattas eftersom du är ansvarig på båten.

Läs hela intervjun

Anna –
underrättelseassistent

– Som underrättelseassistent skriver jag rapporter och nulägesanalyser om vad som händer. Vi arbetar i underrättelseteam där vårt jobb är att kartlägga fienden och vad som troligast kommer att hända.

Läs hela intervjun

Roger –
bandvagnsförare

– Du är den person som har ansvar för att gruppen kommer till rätt plats, vid rätt tid och på ett säkert sätt. Du behöver ha ett ordentligt ordningssinne och vara snabbtänkt. Det är snabba ryck vid lastning och lossning.

Läs hela intervjun

Staffan –
signalist

– Det är fysiskt tungt och du behöver ha en grundkondition för att orka med. Bara batteriet till Radio 180 väger cirka 10 kilo, sen är det skyddsväst, vapen och fler grejer.

Läs hela intervjun

Anders –
fältkock

– Det är kul att se hur glada gruppen blir när de får maten, man ser direkt om den var bra eller dålig.

Läs hela intervjun

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.